Wielkanocne inspiracje – 3 przepisy na pasztet

Pasztet to jeden z elementów, bez którego nie może odbyć się tradycyjne śniadanie Wielkanocne. Może być mięsny, rybny, warzywny, pieczony, a nawet bez pieczenia. Dla każdego coś dobrego.

W związku z tym, że święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, czas już zrobić listę potraw do przygotowania. Dlatego mamy pierwsze propozycje. Przygotowaliśmy 3 przepisy na pasztet, które posmakują każdemu.

Dwa są całkowicie warzywne, odpowiednie nawet dla wegan. Trzeci pasztet jest tradycyjnym mięsnym wypiekiem, ale z interesującymi dodatkami: żurawiną i pistacjami.

Wypróbujcie i sami wybierzcie swój ulubiony 🙂

 

 

Pasztet warzywny bez pieczenia

 

Składniki

1 duża cukinia

 

Puree z dyni:

2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni piżmowej

szczypta soli

 

Puree z pieczonego buraka:

1 burak

2 ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka kminku

1 łyżka oliwy z oliwek

 

Ser z nerkowców:

1 szklanka orzechów nerkowca

szczypta soli

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Ser z nerkowców: Orzechy zalać 2 szklankami wody i moczyć całą noc. Kolejnego dnia wypłukać i odcedzić. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć na gazę i dobrze odcisnąć. Ser doprawić sokiem z cytryny i solą.

Puree z pieczonych buraków: Buraka umyć, przekroić na ćwiartki i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st.  Wystudzić i obrać. Zmiksować razem z czosnkiem, sokiem z cytryny, kminkiem i oliwą z oliwek.

Pasztet: Cukinię pokroić wzdłuż w paski (jak na zdjęciu poniżej) i ugrillować na patelni grillowej. Dynię ugotować na parze, wystudzić i zmiksować. Posolić. Podłużne naczynie żaroodporne wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć paski cukinii, tak, żeby na siebie nachodziły. Przełożyć ser z nerkowców i docisnąć. Następnie przełożyć puree z dyni, a na sam koniec z buraków. Przykryć z góry folią spożywczą. Wstawić na noc do lodówki. Najlepiej kroić ostrym nożem, będzie łatwiej otrzymać plastry.

 

Wartość energetyczna całości: 1050 kcal

 

pasztet warzywny

 

Pasztet z soczewicy

 

Składniki

2 szklanki suchej czerwonej soczewicy

5 szklanek wody

2 średniej wielkości cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonego tymianku

¼ szklanki zmiksowanych drobno płatków owsianych

1 łyżeczka soli

½ szklanki posiekanej natki pietruszki

½ łyżeczki czarnego pieprzu

 

Soczewicę wypłukać i osuszyć.  Wrzucić do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, cebulę oraz zioła. Smażyć do zrumienienia, około 10 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 st C. Ugotowaną soczewicę zmiksować i wymieszać z usmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać zmiksowane płatki owsiane i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Masę przełożyć do naoliwionej formy o średnicy 22 cm. Piec 20-30 minut. Wystudzić.

 

Wartość energetyczna całości: 1700 kcal

 

pasztet z soczewicy

 

Pasztet wieprzowo-drobiowy z suszoną żurawiną

 

Składniki

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula

12 plastrów wędzonego boczku

2 piersi z kurczaka (400g)

500g zmielonej łopatki wieprzowej

50g posiekanych pistacji

50g suszonej żurawiny (bez oleju i cukru)

¾ łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki świeżego tymianku

sól

 

Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, przez około 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Keksówkę wyłożyć 10 plastrami boczku, tak, żeby na siebie zachodziły.

Kurczaka pokroić w centymetrową kostkę. Wymieszać mięso mielone, przesmażoną cebulę, kurczaka, pistacje i żurawinę oraz przyprawy. Masę przełożyć do keksówki i zawinąć boczek, tak, żeby przykryć pasztet. Dodatkowo przykryć pozostałymi 2 plastrami boczku.

Na najniższy poziom piekarnika wstawić formę z wrzącą wodą. Na środkowy blaszkę z pasztetem. Piec około 1,5h. Wystudzić w blaszce.

 

Wartość energetyczna całości: 2500 kcal

 

pasztet mięsny

 

Oczywiście każdy z tych przepisów na pasztet jest odpowiedni dla osób z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto oraz na diecie odchudzającej. Warto je przygotować nie tylko na święta Wielkanocne.

Wypróbujcie również nasze inne przepisy na Wielkanocne dania. Znajdziecie je w artykule: „Zdrowe Wielkanocne pyszności (4 wypróbowane przepisy)”