Wielkanocne inspiracje – 3 przepisy na pasztet
Pasztet to jeden z elementów, bez którego nie może odbyć się tradycyjne śniadanie Wielkanocne. Może być mięsny, rybny, warzywny, pieczony, a nawet bez pieczenia. Dla każdego coś dobrego.
W związku z tym, że święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, czas już zrobić listę potraw do przygotowania. Dlatego mamy pierwsze propozycje. Przygotowaliśmy 3 przepisy na pasztet, które posmakują każdemu.
Dwa są całkowicie warzywne, odpowiednie nawet dla wegan. Trzeci pasztet jest tradycyjnym mięsnym wypiekiem, ale z interesującymi dodatkami: żurawiną i pistacjami.
Wypróbujcie i sami wybierzcie swój ulubiony 🙂
Pasztet warzywny bez pieczenia
Składniki
1 duża cukinia
Puree z dyni:
2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
szczypta soli
Puree z pieczonego buraka:
1 burak
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka kminku
1 łyżka oliwy z oliwek
Ser z nerkowców:
1 szklanka orzechów nerkowca
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
Ser z nerkowców: Orzechy zalać 2 szklankami wody i moczyć całą noc. Kolejnego dnia wypłukać i odcedzić. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć na gazę i dobrze odcisnąć. Ser doprawić sokiem z cytryny i solą.
Puree z pieczonych buraków: Buraka umyć, przekroić na ćwiartki i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wystudzić i obrać. Zmiksować razem z czosnkiem, sokiem z cytryny, kminkiem i oliwą z oliwek.
Pasztet: Cukinię pokroić wzdłuż w paski (jak na zdjęciu poniżej) i ugrillować na patelni grillowej. Dynię ugotować na parze, wystudzić i zmiksować. Posolić. Podłużne naczynie żaroodporne wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć paski cukinii, tak, żeby na siebie nachodziły. Przełożyć ser z nerkowców i docisnąć. Następnie przełożyć puree z dyni, a na sam koniec z buraków. Przykryć z góry folią spożywczą. Wstawić na noc do lodówki. Najlepiej kroić ostrym nożem, będzie łatwiej otrzymać plastry.
Wartość energetyczna całości: 1050 kcal
Pasztet z soczewicy
Składniki
2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
5 szklanek wody
2 średniej wielkości cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
¼ szklanki zmiksowanych drobno płatków owsianych
1 łyżeczka soli
½ szklanki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Soczewicę wypłukać i osuszyć. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, cebulę oraz zioła. Smażyć do zrumienienia, około 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 st C. Ugotowaną soczewicę zmiksować i wymieszać z usmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać zmiksowane płatki owsiane i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Masę przełożyć do naoliwionej formy o średnicy 22 cm. Piec 20-30 minut. Wystudzić.
Wartość energetyczna całości: 1700 kcal
Pasztet wieprzowo-drobiowy z suszoną żurawiną
Składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
12 plastrów wędzonego boczku
2 piersi z kurczaka (400g)
500g zmielonej łopatki wieprzowej
50g posiekanych pistacji
50g suszonej żurawiny (bez oleju i cukru)
¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki świeżego tymianku
sól
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, przez około 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Keksówkę wyłożyć 10 plastrami boczku, tak, żeby na siebie zachodziły.
Kurczaka pokroić w centymetrową kostkę. Wymieszać mięso mielone, przesmażoną cebulę, kurczaka, pistacje i żurawinę oraz przyprawy. Masę przełożyć do keksówki i zawinąć boczek, tak, żeby przykryć pasztet. Dodatkowo przykryć pozostałymi 2 plastrami boczku.
Na najniższy poziom piekarnika wstawić formę z wrzącą wodą. Na środkowy blaszkę z pasztetem. Piec około 1,5h. Wystudzić w blaszce.
Wartość energetyczna całości: 2500 kcal
Oczywiście każdy z tych przepisów na pasztet jest odpowiedni dla osób z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto oraz na diecie odchudzającej. Warto je przygotować nie tylko na święta Wielkanocne.
Wypróbujcie również nasze inne przepisy na Wielkanocne dania. Znajdziecie je w artykule: „Zdrowe Wielkanocne pyszności (4 wypróbowane przepisy)”