3 przepisy na szparagi – idealne dla odchudzających się i z Hashimoto
O tym, dlaczego warto szparagi włączyć do swojej diety przeczytaliście w naszym poprzednim artykule: „Sezon na szparagi – czas start! Dlaczego warto wykorzystać go w pełni?”
Teraz wystarczy teorię przełożyć na praktykę 🙂 Mamy dla Was 3 proste i niskokaloryczne przepisy na szparagi. Jeśli wcześniej nie próbowaliście takich połączeń, to warto to zmienić.
Nie zapominamy oczywiście o osobach z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto. Wszystkie 3 przepisy na szparagi są odpowiednie w tych chorobach.
Ze względu na niewielką ilość kalorii w porcji, nasze propozycje będą świetnym pomysłem na posiłek również w trakcie odchudzania.
3 proste przepisy na szparagi
Zupa z białych szparagów
Składniki (4 porcje)
1 kg białych szparagów
4 szklanki wody
2 ziemniaki (250g)
5 łyżeczek mleka kokosowego
3 łyżeczki oleju kokosowego
3 łyżeczki mąki owsianej lub drobno zmielonych płatków owsianych
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
Szparagi obrać, odkroić zdrewniałą część i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagi włożyć do garnka i zalać taką ilością wody, żeby zakryła warzywa. Dodać szczyptę soli i gotować około 20 minut. W międzyczasie obrać i pokroić ziemniaki i ugotować w oddzielnym garnku.
W kolejnym garnku rozgrzać olej, dodać mąkę i dokładnie wymieszać i stopniowo dolejwając wody. Dodać ugotowane szparagi i ziemniaki. Całość zmiksować. Ponownie zagotować. Dodać pozostałe składniki, czyli mleko, gałkę, sok z cytryny i sól.
Wartość energetyczna 1 porcji: 160 kcal
Krewetki ze szparagami
Składniki (4 porcje)
4 łyżki oliwy z oliwek
450g surowych krewetek
450g zielonych szparagów
sól
½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić krewetki. Doprawić solą i papryką. Smażyć aż krewetki będą różowe. Zdjąć z patelni. Dodać pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać szparagi. Doprawić imbirem, czosnkiem i solą. Smażyć aż szparagi będą miękkie, w międzyczasie mieszając. Krewetki włożyć ponownie na patelnie, do szparagów. Chwilę razem smażyć. Na koniec skropić sokiem z cytryny.
Wartość energetyczna 1 porcji: 170 kcal
Sałatka ze szparagów i jajek z ziołowym dressingiem
Składniki (1 porcja)
200g zielonych szparagów
1 jajko
6 pomidorków koktajlowych
Jajko ugotować na twardo, a szparagi do miękkości. Pomidorki przekroić na połówki, a jajko w ćwiartki. Wszystkie składniki przełożyć na talerz.
Ziołowy dressing
1 łyżka oliwy z oliwek
garść świeżych ziół, np. bazylii, oregano, tymianku
½ łyżeczki miodu
½ łyżeczki musztardy
szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Powstałym sosem skropić sałatkę
Wartość energetyczna 1 porcji: 210 kcal
Jeśli starasz się o ubytek masy ciała i szukasz pomysłów na smaczne i zdrowe dania, to koniecznie skorzystaj z naszej pomocy. Wypróbuj “Bezglutenowa dieta odchudzająca”, która nie tylko spowoduje odpowiedni ubytek masy ciała, ale również poprawi samopoczucie i pracę całego organizmu, w tym przede wszystkich układu pokarmowego.