3 przepisy na szparagi – idealne dla odchudzających się i z Hashimoto

O tym, dlaczego warto szparagi włączyć do swojej diety przeczytaliście w naszym poprzednim artykule: „Sezon na szparagi – czas start! Dlaczego warto wykorzystać go w pełni?”

Teraz wystarczy teorię przełożyć na praktykę 🙂 Mamy dla Was 3 proste i niskokaloryczne przepisy na szparagi. Jeśli wcześniej nie próbowaliście takich połączeń, to warto to zmienić.

Nie zapominamy oczywiście o osobach z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto. Wszystkie 3 przepisy na szparagi są odpowiednie w tych chorobach.

Ze względu na niewielką ilość kalorii w porcji, nasze propozycje będą świetnym pomysłem na posiłek również w trakcie odchudzania.

 

 

3 proste przepisy na szparagi

 

Zupa z białych szparagów

 

Składniki (4 porcje)

1 kg białych szparagów

4 szklanki wody

2 ziemniaki (250g)

5 łyżeczek mleka kokosowego

3 łyżeczki oleju kokosowego

3 łyżeczki mąki owsianej lub drobno zmielonych płatków owsianych

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta soli

1 łyżka soku z cytryny

Szparagi obrać, odkroić zdrewniałą część i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagi włożyć do garnka i zalać taką ilością wody, żeby zakryła warzywa. Dodać szczyptę soli i gotować około 20 minut. W międzyczasie obrać i pokroić ziemniaki i ugotować w oddzielnym garnku.

W kolejnym garnku rozgrzać olej, dodać mąkę i dokładnie wymieszać i stopniowo dolejwając wody. Dodać ugotowane szparagi i ziemniaki. Całość zmiksować. Ponownie zagotować. Dodać pozostałe składniki, czyli mleko, gałkę, sok z cytryny i sól.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 160 kcal

 

przepisy na szparagi

 

 

Krewetki ze szparagami

 

Składniki (4 porcje)

4 łyżki oliwy z oliwek

450g surowych krewetek

450g zielonych szparagów

sól

½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku

1 łyżeczka posiekanego czosnku

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

2 łyżki soku z cytryny

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić krewetki. Doprawić solą i papryką. Smażyć aż krewetki będą różowe. Zdjąć z patelni. Dodać pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać szparagi. Doprawić imbirem, czosnkiem i solą. Smażyć aż szparagi będą miękkie, w międzyczasie mieszając. Krewetki włożyć ponownie na patelnie, do szparagów. Chwilę razem smażyć. Na koniec skropić sokiem z cytryny.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 170 kcal

 

 

 

Sałatka ze szparagów i jajek z ziołowym dressingiem

 

Składniki (1 porcja)

200g zielonych szparagów

1 jajko

6 pomidorków koktajlowych

Jajko ugotować na twardo, a szparagi do miękkości. Pomidorki przekroić na połówki, a jajko w ćwiartki. Wszystkie składniki przełożyć na talerz.

 

Ziołowy dressing

1 łyżka oliwy z oliwek

garść świeżych ziół, np. bazylii, oregano, tymianku

½ łyżeczki miodu

½ łyżeczki musztardy

szczypta soli

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Powstałym sosem skropić sałatkę

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 210 kcal

 

 

Jeśli starasz się o ubytek masy ciała i szukasz pomysłów na smaczne i zdrowe dania, to koniecznie skorzystaj z naszej pomocy. Wypróbuj “Bezglutenowa dieta odchudzająca”, która nie tylko spowoduje odpowiedni ubytek masy ciała, ale również poprawi samopoczucie i pracę całego organizmu, w tym przede wszystkich układu pokarmowego.