3 przepisy na zdrowe i pyszne ciasta z czekoladą

Ciasta ze składników o wyłącznie prozdrowotnych właściwościach, które można jeść bez wyrzutów sumienia to marzenie wielu z nas. Dobrą wiadomością jest to, że można je po części zrealizować.

Przygotowaliśmy dla Was 3 przepisy na przepyszne ciasta z wyłącznie wartościowych i zdrowych składników.

Co prawda mimo świetnego składu lepiej nie jeść od razu całej blaszki, ale jeśli jest tylko jakaś zdrowsza alternatywa, to na pewno warto z niej skorzystać. Ważne jest też to, że te wypieki wcale nie są gorsze w smaku niż ich tradycyjne zamienniki. Wręcz przeciwnie.

Spróbujcie sami!

 

 

Czekoladowe ciasto z burakiem

Czekoladowe ciasto z burakiem

Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 22 cm – 15 kawałków)

  • 300g ugotowanego i zmiksowanego na puree buraka
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub ziarenka z całej laski
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125g zmielonych migdałów
  • 125g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Do dużej miski przełożyć puree z buraka, jajka, miód, ekstrakt, kakao, proszek do pieczenia, sól, mielone migdały i zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Razem z oliwą dodać do pozostałych, połączonych już składników. Wymieszać (może być też mikserem). Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.

Wartość energetyczna 1 kawałka ciasta: 165 kcal

 

 

 

Ciasto bananowe z czekoladą

Ciasto bananowe z czekoladą

Składniki (na blaszkę 20×25 cm – 15 porcji)

  • 100g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 150g suszonych daktyli
  • 200g orzechów, np. migdałów lub orzechów laskowych
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Daktyle namoczyć przez 45 minut w wodzie. Po tym czasie odcisnąć. Posiekać czekoladę oraz 50g orzechów. Pozostałą część orzechów zmiksować w blenderze na mąkę. W dużej misce wymieszać pokrojoną czekoladę oraz pokrojone i zmielone orzechy. Dodać proszek do pieczenia i sól. Zmiksować na gładką masę banany, daktyle i jajka. Przełożyć do suchych składników i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią przygotowaną masę. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Wartość energetyczna 1 kawałka ciasta: 165 kcal

 

Tarta czekoladowa na daktylowo-orzechowym spodzie

Składniki (na formę do tarty lub okrągłą blaszkę o średnicy 22 cm – 15 porcji)

Tarta czekoladowa na daktylowo-orzechowym spodzie

  • 220g suszonych daktyli
  • 100g orzechów włoskich
  • 150g wiórków kokosowych
  • 5 łyżeczek naturalnego kakao
  • 4 dojrzałe awokado
  • 100g gorzkiej czekolady (min. 70%)

Daktyle namoczyć przez 45 minut w wodzie. Po tym czasie odcisnąć i wrzucić do blendera. Dodać orzechy włoskie i 100g wiórków kokosowych. Zmiksować na gęstą masę (w razie potrzeby można dodać trochę wody z moczenia daktyli). Formę równomiernie wyłożyć daktylowo-orzechową masą. Awokado zmiksować z kakao, pozostałą częścią wiórków kokosowych i rozpuszczoną czekoladą. Przełożyć na spód. Schować do lodówki na kilka godzin.

Wartość energetyczna 1 kawałka ciasta: 250 kcal