Awokado – owoc na wagę złota

Dawni Majowie kupowali jedno awokado w tej samej cenie co dużą rybę. Już oni zdawali sobie sprawę z wartości odżywczych i zdrowotnych tego owocu. Jakie cenne składniki ma w sobie awokado? Co można z niego przyrządzić? Jak brzmi jego polska nazwa? Dlaczego Aztekowie mówiąc o nim się rumienili?

Skąd pochodzi awokado?

Owoc ten wywodzi się z Meksyku. Stamtąd również pochodzi jego nazwa. W języku Azteków, nahuatl, brzmiała ona „āhuacatl” i oznaczała… męskie jądra. Niektórzy twierdzą, że to przez jego kształt. Inna historia mówi o tym, że Aztekowie używali awokado jako afrodyzjaku. Niektóre legendy wspominają, że w okresie zbiorów tego owocu ojcowie na wszelki wypadek nie wypuszczali z domu swoich młodych córek.

Ciekawostka: Polska nazwa awokado to smaczliwka. Po angielsku nazywa się je czasem „alligator pear” („gruszką aligatora”). Po wietnamsku to „maślany owoc”, a Tajwańczycy znają go jako „serową gruszkę”.

Dzisiaj uprawia się je w 14 głównych odmianach. Najwięcej produkuje się go wciąż w jego ojczyźnie – Meksyku. 16 września obchodzi się tam Narodowy Dzień Awokado, który przypada dokładnie tego samego dnia co święto niepodległości tego kraju.

Awokado

Co ma w sobie awokado?

Jest ono jednym z najbardziej kalorycznych owoców, ale zarazem jednym z najzdrowszych.  Jest bogate w tłuszcze, może być więc świetnym pomysłem dla wegetarianów na zastąpienie mięsa. Zawiera duże ilości kwasu oleinowego, który obniża poziom złego cholesterolu, a także przeciwdziała nowotworom piesi i prostaty. Olej ten znajdziemy także w oliwie z oliwek oraz w tranie.

Owoc jest bogaty także w witaminy A, C i E, które teraz, w okresie zimowym, świetnie zapobiegają przeziębieniu. Zawiera także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, który uczestniczy w produkowaniu hormonu szczęścia – serotoniny oraz wpływa pozytywnie na nasz system nerwowy, układ pokarmowy i mózg. W awokado znajdziemy także witaminę K, która wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi, chroni kości przed złamaniami, a żyły przed wapnieniem.  Kolejną cenną substancją jest potas – pierwiastek niezbędny dla prawidłowej pracy mięśni i dobrej koncentracji.

Awokado zawiera także karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, które stanowią wsparcie dla oczu, a więc są wskazane dla osób, które mają problem z widzeniem, dużo pracują przy komputerze i narzekają na zmęczenie oczu.

Co robić, żeby awokado nie ciemniało?

Awokado, podobnie jak jabłka czy ziemniaki, w kontakcie z powietrzem ciemnieje. Powodują to zawarte w owocu enzymy. Żeby tego uniknąć, należy dodać do niego cytrynę lub limonkę, olej lub oliwę albo czerwoną cebulę. Kolor może uratować także zamknięcie w szczelnym pojemniku albo przykrycie go plastikową folią, tak by powietrze nie dostawało się do środka. Starym meksykańskim sposobem jest pozostawienie pestki – włożenie jej na przykład do pasty lub guacamole.

Pamiętajmy o tym, że smaczne awokado to dojrzałe awokado. W polskich sklepach sprzedaje się je często bardzo niedojrzałe. Jeśli zdecydujemy się je kupić, powinno ono dojrzeć w domu do momentu, kiedy będzie miękkie.

Co można przyrządzić z awokado?

Awokado

Najprostszym pomysłem jest po prostu dodanie go do kanapek i sałatek. Można z niego zrobić prostą pastę (np. z dodatkiem czosnku, limonki, odrobiny oliwy z oliwek oraz soli). Popularną pastą jest także uwielbiane w Meksyku guacamole. Do awokado dodaje się wtedy posiekane pomidory, cebulę, czosnek, sok z limonki, sól i pieprz, opcjonalnie także kolendrę, ostre papryczki (np. jalapeño) albo inne przyprawy. Guacamole można jeść z nachosami lub jako dodatek do tacos, quesadilli lub po prostu do chleba.

Wenezuelczycy z awokado robią sos zwany guasacaca. Miksuje się je z octem oraz z wybranymi dodatkami (czosnkiem, pietruszką, kolendrą, papryką) i podaje się jako dodatek do mięsa i potraw z grilla. Awokado jest także świetnym, wegetariańskim dodatkiem do sushi. Na Filipinach, w Indonezji i Wietnamie używa się go do koktajli mlecznych. W Azji pije się je na słodko, często dodaje się do nich czekoladę. Niektórzy z awokado przyrządzają także ciasta i desery.

Nasze propozycje na ciekawe potrawy z awokado

Chłodnik z awokado i ogórka 

1 długi ogórek
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
sok z jednej cytryny
1 łyżka posiekanej mięty i koperku

sól, pieprz do smaku

1/2 szklanki mleka migdałowego

Wszystkie składniki zmiksować blenderem, po czym schłodzić w lodówce. Podawać na zimno.

 

Smoothie z awokado, szpinaku, jagód i nasion chia 

1/2 szklanki jagód, mrożonych lub świeżych
garść świeżych liści szpinaku
3/4 szklanki zimnego naparu z zielonej herbaty
1/2 awokado
1 łyżka nasion chia
szczypta cynamonu

Wszystkie składniki zmiksować razem blenderem. Można podawać z lodem.