Batoniki owsiane – 3 przepisy, idealne na II śniadanie

Nowy rok szkolny dla wielu rodziców wiąże się z wiecznym kombinowaniem co zapakować dziecku na drugie śniadanie, żeby nie przyniosło go z powrotem do domu. Naprzeciw wychodzą oczywiście producenci z branży spożywczej, którzy szczególnie w tym czasie kuszą gotowymi przekąskami. Jednak znaczna część tych produktów po zapoznaniu się ze składem powinna zostać odłożona z powrotem na półkę. A czemu nie przygotować takich prostych przekąsek jak batoniki owsiane w domu?

Regularne dostarczanie energii oraz składników odżywczych jest ściśle związane z tym jakie dziecko osiąga wyniki w nauce i z jaką łatwością radzi sobie z codziennymi obowiązkami. O tym dlaczego warto jeść drugie śniadanie przeczytacie w naszym artykule.

Tym razem mamy dla Was 3 świetne pomysły na drugie śniadanie, które smakować będą nie tylko dzieciom, ale też dorosłym.

Domowe batony zbożowe to świetne rozwiązanie i dla rodziców i dla dzieci. Są pyszne, naturalnie słodkie, a do tego bogate w składniki mineralne i witaminy. Są idealną przekąską również ze względów praktycznych, co jest istotne w zasadzie dla każdego z nas. Takie batony nie zabierają dużo miejsca w torebce czy plecaku i nie są ciężkie. Do tego od razu przygotowujemy kilka lub kilkanaście sztuk, które można przechowywać przez cały tydzień w lodówce. Wspaniała oszczędność czasu 🙂

 

 

3 pyszne i zdrowe przepisy na domowe batoniki owsiane

 

Batoniki owsiane z borówkami

Składniki (7 sztuk)

Warstwa borówkowa:

2 szklanki borówek

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

 

Warstwa owsiana:

2 średniej wielkości dojrzałe banany

1 szklanka mąki owsianej

1 szklanka płatków owsianych górskich

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

2 łyżki miodu

Borówki rozgnieść i dodać do nich siemię lniane. Odstawić. Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami warstwy owsianej. Odłożyć ¾ szklanki gotowego ciasta. Blaszkę 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić na niej warstwę owsianą, a na wierzch wyłożyć borówki. Na koniec przykryć odłożoną częścią ciasta. Piec przez 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku (do zbrązowienia).

Wartość energetyczna 1 batona: 197 kcal

 

batoniki owsiane z borówkami

 

 

Batoniki owsiane z orzechami i kakao

Składniki (12 sztuk)

1,5 szklanki płatków owsianych górskich

½ szklanki orzechów laskowych

½ szklanki migdałów

1 szklanka orzechów włoskich

2 szklanki suszonych daktyli

¾ szklanki kakao w proszku

¼ szklanki naturalnego masła orzechowego

¼ szklanki miodu

Daktyle namoczyć przez 10 minut w wodzie. Po tym czasie odcisnąć. Do blendera wrzucić orzechy włoskie. Zmiksować na mąkę i przełożyć do miseczki. Następnie zmiksować też daktyle. Dodać do nich rozdrobnione orzechy włoskie i kakao. Orzechy laskowe i migdały pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do pojemnika lub blaszki o wymiarach 23×33 cm. Przykryć papierem do pieczenia i docisnąć np. talerzem. Wstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Po tym czasie pokroić na 12 batonów. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

Wartość energetyczna 1 batona: 285 kcal

 

 

Batoniki owsiane z nasionami

Składniki (16 sztuk)

batony zbożowe z nasionami

Suche składniki:

1 szklanka pestek dyni

1 szklanka wiórków kokosowych

½ szklanki sezamu

½ szklanki nasion słonecznika

4 łyżki nasion chia

6 łyżek płatków owsianych górskich

2 łyżki maku

 

Mokre składniki:

20 suszonych daktyli

6 łyżek masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasiona z jednej laski wanilii

Daktyle namoczyć w wodzie przez 10 minut. Suche składniki (oprócz płatków i maku) wrzucić do blendera i rozdrobnić, ale nie na mąkę. Przesypać do miseczki. Następnie zmiksować odciśnięte daktyle i masło. Składniki suche i mokre połączyć. Dodać płatki i mak. Dobrze wymieszać. Gotową masę przełożyć do naczynia o wymiarach 28×18 cm. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Pokroić na 16 batonów. Każdy baton zawinąć w papier do pieczenia i przechowywać w lodówce przez maksymalnie tydzień.

Wartość energetyczna 1 batona: 240 kcal