Bezglutenowe pierniki – idealne dla osób z Hashimoto

Kontynuujemy tematykę świąteczną, podążając za smakiem i aromatem przypraw korzennych.

Ciasto na piernik staropolski wyrabia się już na początku listopada. Na tę recepturę jest już za późno, ale jest jeszcze mnóstwo czasu na inne pierniki i ciasteczka korzenne. Dlatego przygotowaliśmy 3 przepisy, które nie wymagają długiego leżakowania i można je przygotować na ostatnią chwilę.

Święta to trudny czas dla osób na diecie odchudzającej, a także dla osób, które ze względów zdrowotnych muszą zrezygnować z niektórych produktów. Pokus jest mnóstwo, do tego sporym utrudnieniem jest częste niezrozumienie ze strony najbliższych. Dlatego najlepiej na wszelki wypadek przygotować coś, co z całą pewnością, bez obaw będzie można zjeść przy okazji świątecznych spotkań. Dzisiaj chcemy szczególnie zadbać o osoby, które wykluczają ze swojej diety gluten i laktozę.

Wypieki bez glutenu i laktozy wydają się trudne, a nawet niesmaczne. Nic bardziej mylnego. Zresztą spróbujcie sami.

pierniki

 

Miękkie, puszyste pierniki

 

Składniki (12-14 sztuk)

1 duże jajko

3 łyżki miodu

3 łyżki stopionego masła bez laktozy lub oleju kokosowego

¼ szklanki ksylitolu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

140g zmielonych migdałów

2,5 łyżki (28g) zmielonych wiórków kokosowych na mąkę

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia. W misce roztrzepać jajka. Dodać miód, masło, ¼ szklanki cukru, ekstrakt waniliowy, imbir i cynamon. Wymieszać. Dodać migdały, zmielone wiórki i proszek do pieczenia. Ponownie dokładnie wymieszać. Nabierać porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego. Przełożyć na blaszkę i rozpłaszczyć. Piec około 10 minut. Przechowywać w hermetycznym pojemniku do 5 dni.

 

pierniki

 

 

Dyniowe, wilgotne ciasto piernikowe

 

Składniki

1 duży banan

¼ szklanki zmiksowanej upieczonej lub ugotowanej dyni

½ szklanki masła orzechowego, np. migdałowego

1 łyżka domowej przyprawy korzennej (po przepis na domową przyprawę korzenną zapraszamy do naszego artykułu: Domowa przyprawa korzenna – do pierników i na prezent)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na małą blaszkę, np. 15×10 cm wyłożyć papier do pieczenia. Podgrzać masło orzechowe. Banan rozgnieść na papkę. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć na blaszkę. Piec około 20 minut. Wystudzić przed pokrojeniem.

 

4-składnikowe ciasteczka piernikowe

 

Składniki (10-12 sztuk)

1 ¼ szklanki masła orzechowego, np. migdałowego lub z nerkowców

¼ szklanki syropu klonowego

1 łyżeczka cynamonu

¾ łyżeczki mielonego imbiru

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wszystkie składniki wymieszać. Nabierać porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego. Przełożyć na blaszkę i rozpłaszczyć. Piec około 10 minut. Zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Można je przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.

 

pierniczki