Zupa z dyni w 3 smakach – pyszne i sprawdzone przepisy

Zupa z dyni to zdecydowany hit ostatnich tygodni. Rozgrzewająca i aromatyczna zupa to świetny pomysł na kolację, szczególnie w chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Jest niskokaloryczna, a więc idealna dla osób na diecie odchudzającej i dbających o linię. Mogą ją również jeść osoby z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto. Sezon na dynię ruszył pełną parą, więc korzystajmy ile 

Przeczytaj więcej…

Pasta kanapkowa – 8 propozycji odpowiednich dla osób z Hashimoto

Kanapki to zawsze temat na czasie. To jeden z najszybszych i najłatwiejszych pomysłów na posiłek, szczególnie tych zabieranych na wynos. Co  jednak zrobić kiedy ma się dość wędliny, a ze względów zdrowotnych trzeba zrezygnować z produktów mlecznych? Nagle przestaje brakować pomysłów na to, z czym taką kanapkę przygotować. A możliwości może być naprawdę dużo. I 

Przeczytaj więcej…

Dieta bezglutenowa a odchudzanie – czy ten program żywieniowy jest dla każdego?

Produkty bez zawartości glutenu stały się w ostatnich latach niezwykle modne. Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie ze swojej diety tego składnika – z myślą o poprawie stanu zdrowia oraz zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Czy jednak dieta bezglutenowa jest programem odżywiania, po który może sięgnąć każdy? Czy prowadzi do pozbycia się nadwagi? Rozwiewamy wątpliwości. W 

Przeczytaj więcej…

Ashwagandha – naturalna broń w walce ze stresem

Adaptogeny to rośliny, które korzystnie wpływając na cały organizm, ograniczają negatywne skutki przewlekłego stresu. Ich cechą charakterystyczną jest szerokie spektrum działania oraz brak toksyczności, nawet przy długotrwałym stosowaniu. Jednym z najbardziej popularnych adaptogenów jest ashwagandha, nazywana również indyjskim żeń-szeniem. Jest to krzew uprawiany głównie w Iranie, Afganistanie, Bangladeszu, Pakistanie i Egipcie. Jego nazwa związana jest 

Przeczytaj więcej…

Problem z nadciśnieniem? Poznaj dietę DASH

Jeśli zmagasz się z nadciśnieniem, ten artykuł jest dla właśnie Ciebie. Nie jesteś sam. W Polsce na tę chorobę cierpi ok. 9 milionów osób, a ok. 30% z nich nie ma o tym pojęcia![1] To podstępna dolegliwość, która przez lata nie daje żadnych objawów. Tymczasem jej konsekwencje mogą być nawet śmiertelne. Dlatego, po pierwsze i 

Przeczytaj więcej…

Kasza – kompendium wiedzy + specjalny bonus

„Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niżli groch. Bo od grochu boli brzuch, A od kaszy człowiek zdrów”   Na pewno znacie ten wierszyk dla dzieci. Nawet tam znajdziemy wyraźne podkreślenie walorów zdrowotnych kaszy. Potwierdza to m.in. święta Hildegarda, która osobom chorowitym radziła jeść kaszę z warzywami. Dzięki takim potrawom miały im szybko wrócić siły. 

Przeczytaj więcej…

Dieta w cukrzycy – kilka przydatnych informacji

Cukrzyca to choroba powstająca na skutek zaburzeń produkcji i/lub działania insuliny, która przebiega z hiperglikemią, czyli podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Dane szacunkowe wskazują, że obecnie na cukrzycę choruje ponad 3 mln osób, aż 1/3 jest jeszcze niezdiagnozowana. Wyróżniamy 6 typów cukrzycy: typu 1, LADA (o podłożu autoimmunologicznym), monogenowa (jej przyczyną jest mutacja genowa), typu 

Przeczytaj więcej…