Marchew – czyli powiedzmy starzeniu się STOP

To niepozorne warzywo posiada właściwości, wobec których nie powinniście przechodzić obok obojętnie. W tym artykule podzielimy się z wami sekretem na dłuższą młodość, zamkniętą w kawałku tej pomarańczowej materii. Z czego składa się marchew? Marchew jest niskokaloryczna. W 100 g tego warzywa znajduje się ok. 41 kcal. W dużej części (90%) składa się ono z wody. Zawiera także 

Przeczytaj więcej…

Zapobiegaj przeziębieniu – dieta na odporność

Czy wiecie, że dieta ma ogromny wpływ na odporność organizmu i może zapobiegać przeziębieniu oraz grypie? Jeśli nie chcesz zachorować, przeczytaj nasz artykuł. Pierwszymi oznakami jesieni są dzisiaj telewizyjne reklamy leków i wszelkiego rodzaju suplementów mających nas uchronić od przeziębienia. W okresie jesienno-zimowym zachorowań na przeziębienie i grypę jest więcej niż latem. Dzieje się tak przez 

Przeczytaj więcej…

Przetwory – witaminy na jesień i zimę

Przetwory to dobry sposób, by zamknąć w słoiku smaki lata. Są też one świetnym sposobem na dostarczenie organizmowi witamin w okresie jesienno-zimowym. Jeśli zrobimy je sami, będziemy pewni, że mamy produkt, który nie zawiera konserwantów czy innych niepożądanych składników. Wczesna jesień to ostatni dzwonek, by o to zadbać. Czy warto robić przetwory? Zdrowe żywienie to korzystanie z 

Przeczytaj więcej…

Dynia – pomarańczowe źródło witamin

Warto korzystać z produktów sezonowych. Są krajowe, tanie i mają szereg właściwości, o których warto wiedzieć. Dlatego rozpoczynamy cykl artykułów “Jesienna spiżarnia”. Jego pierwszym bohaterem będzie dynia. Dlaczego warto mieć ten produkt w swojej kuchni? Ile ważyła największa dynia na świecie? Na co pomogą nam jej pestki? Do czego nie używać oleju z pestek dyni? Jak przyrządzić 

Przeczytaj więcej…

Witamina D – Uchroń się przed jej niedoborem

Witamina D nazywana witaminą życia, dobrej energii. Czemu zawdzięcza swoją nazwę i rosnącą popularność? Czy warto suplementować witaminę D? Istotne są szczególnie dwie formy witaminy D: witamina D2 –  czyli ergokalcyferol, obecna w organizmach roślinnych witamina D3 – czyli cholekalcyferol, występująca w organizmach zwierzęcych Obie z nich nie są aktywne biologiczne. Po odpowiednich przemianach w skórze, w 

Przeczytaj więcej…

6 najgorszych produktów spożywczych

Chociaż wydaje się, że doskonale wiemy, że powinniśmy ich bezwzględnie unikać, to wciąż pojawiają się w naszym menu. Sięgają po nie dzieci i dorośli, a ich wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie jest dramatyczny. Jakie sześć najgorszych produktów możemy zaserwować naszemu organizmowi? Zwykle skupiamy się na najlepszych produktach, które są źródłem cennych składników, mają najlepszy 

Przeczytaj więcej…