Burak – włącz go do diety

Chroni przed katarem, łagodzi kaca, spowalnia starzenie. Pełen witamin i minerałów reguluje poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Burak to tanie i łatwo dostępne warzywo, które może zdziałać cuda!

Burak był spożywany już w starożytnej Grecji, jednak do Polski trafił dużo później, bo dopiero w XV wieku. Dzisiaj jest uprawiany na wszystkich kontynentach. W Europie to Polska jest największym producentem buraków ćwikłowych – najbardziej wartościowej odmiany buraka pod kątem żywieniowym.

Inne popularne odmiany tego warzywa to to burak cukrowy (z którego – zgodnie z nazwą – wytwarza się cukier) oraz burak pastewny (przeznaczony na paszę dla zwierząt). Dzień Buraka obchodzony jest 24 listopada.

Bogaty korzeń

Korzeń buraka to nie tylko walory smakowe, ale także prozdrowotne właściwości. Spod ziemi, wraz z burakiem wykopywane są m.in składniki mineralne: magnez, wapń , żelazo, mangan, cynk, fluor. Znajdziemy tu także witaminy B1, B3, B6, które głownie odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego.

W buraku występuje też witamina B9, znana szerzej jako kwas foliowy. Warzywo to potrzebne jest na każdym etapie życia, a szczególnie u kobiet planujących w krótkiej przyszłości zajście w ciążę.

Z burakiem powinni zaprzyjaźnić się także sportowcy i osoby prowadzące aktywny tryb życia. Dzięki niemu mięśnie uzyskują większą sprężystość, powoduje też mniejsze prawdopodobieństwo występowania zakwasów.

W korzeniu buraka jest także sporo błonnika, ale mimo to jest on w dalszym ciągu lekkostrawnym warzywem. W dobie wszelkiego rodzaju uczuleń i nietolerancji, burak jest warzywem, które nie działa alergizująco.

Nadaje się dla osób dbających o linię, a także takich, które otrzymały od lekarza zalecenie, by schudnąć. Posiada nie więcej niż 40 kcal w 100 g. Błonnik pomaga przyspieszać przemianę materii. Czyni to buraka warzywem świetnym dla osób będących na diecie odchudzającej.

Także na surowo

Buraka można spożywać ugotowanego, ale warto uwzględnić go w diecie również w formie surowej np. w surówce do obiadu. Dzięki temu nie straci on aż tylu składników odżywczych.

Szczególnie osoby z cukrzycą i zaburzoną tolerancją węglowodanów powinny kontrolować stężenie cukru po spożyciu ugotowanych buraków, a w niektórych sytuacjach wykluczyć je na rzecz surowych.

Dla dobra krwi

Buraki pomagają osobom, które mają obniżone stężenie hemoglobiny. Spożywanie buraków zalecają wtedy lekarze. Poza tym warzywo to blokuje stężenie homocysteiny, substancji powodującej niszczenie naczyń krwionośnych organizmu. Mamy zatem w buraku sprzymierzeńca przeciwko chorobie takiej jak miażdżyca.

Osoby cierpiące na anemię, białaczkę, hemofilię, będące po chemioterapii mogą sobie za pomocą tego warzywa poprawić parametry krwi. Czasem w przypadku takich chorób występują problemy z łaknieniem. Warto wtedy sięgnąć po sok z buraka. Będzie łatwiej „przemycić” go w diecie.

Inne doniesienia mówią, że regularne spożywanie buraka (minimum 3 razy w tygodniu) chroni przed powstawaniem chorób nowotworowych. Dzieje się tak przez zawarte w korzeniu flawonoidy. Są neutralizowane wtedy wolne rodniki.

Nie zapominajmy o liściach

W kuchni można wykorzystać także liście botwinki. Można je znaleźć każdego lata w chłodniku. Liście zawierają więcej składników mineralnych i białka niż korzeń. Mogą wspomagać poprawę odporności. Są niskokaloryczne.

Pomysł na sałatkę z buraków

Składniki:

  • 3-4 średniej wielkości buraki
  • 2 jabłka
  • 3 marchewki
  • cebula
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina soli, pieprzu i cukru do smaku

Wykonanie:

Ugotować buraki do miękkości, po ostudzeniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebule i jabłka obrać i pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Wymieszać wszystkie warzywa, przyprawić do smaku. Skropić sokiem z cytryny i oliwą.