Dbam o siebie – jem drugie śniadanie

Nawet połowa dorosłych i znaczna część dzieci w wieku szkolnym nie jada drugiego śniadania, a do tego twierdzi, że nie jest im potrzebne. Po pierwsze jest to nieprawda, ponieważ każdy z nas potrzebuje posiłku po 3-4 godzinach przerwy od poprzedniego. Po drugie, najczęściej takie osoby mimochodem sięgają po drożdżówkę lub batonika lub piją kolejny słodki napój nie zwracając na to uwagi.

Ostatecznie ich przypadkowe przekąski są bardziej kaloryczne niż tych osób, którzy zjadają zaplanowane drugie śniadanie. Wartość odżywcza takiego posiłku jest przy tym znikoma. Jeśli taka sytuacja będzie się utrzymywać może przynieść poważne konsekwencje, np. doprowadzić do otyłości. Skutki pomijania drugiego śniadania możemy odczuć także już tego samego dnia, a nawet w ciągu kilku godzin.

 

Dlaczego warto codziennie jeść drugie śniadanie?

– po 3-4 godzinach od śniadania dostarcza nowej dawki energii niezbędnej do pracy i nauki

– dzięki niemu podtrzymujemy regularne posiłki, rozłożone w równych odstępach czasowych, co gwarantuje prawidłową pracę całego organizmu

– jeśli w pierwszej części dnia pominiemy posiłek, to z pewnością późnym popołudniem lub wieczorem to uzupełnimy. Towarzyszyć nam będzie większy apetyt i będziemy bardziej podatni na nadprogramowe przekąski. Przez to kolejnego dnia rano nie będziemy mieli ochoty na śniadanie i problemy się zapętlają. Jedzenie drugiego śniadania pozwala nam uniknąć wieczornego pojadania oraz utrzymać racjonalnie zbilansowaną dietę

– brak drugiego śniadania może być przyczyną spadku nastroju oraz większej podatności na stres

– zarówno dzieci jak i dorośli, którzy pomijają drugie śniadania osiągają gorsze efekty w pracy, nauce, sporcie

– drugie śniadanie pozwala na utrzymanie na stałym poziomie stężenie glukozy we krwi. Jest to istotne nie tylko dla osób z cukrzycą, również dla zdrowych czy np. na diecie odchudzającej

 

Zazwyczaj z drugim śniadaniem kojarzymy jedynie kanapki. To też jest jakiś pomysł, ale warto spróbować czegoś nowego. Czegoś prostego, ale też bardzo smacznego. Jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci, które szybko się nudzą i często nie traktują drugiego śniadania jako posiłku wystarczająco atrakcyjnego.

 

Co wobec tego można jeszcze zjeść na drugie śniadanie?

batony zbożowe domowej roboty, np.

Baton owsiany

Składniki (9 sztuk)

2 banany

1 łyżeczka naturalnego aromatu z wanilii (opcjonalnie)

Batony owsiane

Batony owsiane

2 szklanki płatków owsianych górskich

¼ szklanki posiekanych daktyli

¼ szklanki posiekanych dowolnych orzechów

szczypta cynamonu

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Niedużą blaszkę (20×20) wyłożyć papierem do pieczenia. Banany dokładnie rozgnieść, np. widelcem lub w blenderze. Dodać pozostałe składniki. Powstałą masę przełożyć do blaszki. Piec około 30 minut. Wystudzić i pokroić. Zawinąć w papier do pieczenia i przechowywać w temperaturze pokojowej, do 5 dni.

 

koktajle owocowo-warzywne lub warzywne, np.

Koktajl z jabłkiem i jarmużem

Zielony koktajl

Zielony koktajl

Składniki (1 porcja)

szklanka jarmużu

jabłko

ogórek zielony

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka startego, świeżego imbiru

Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. W celu uzyskania pożądanej konsystencji należy dodać więcej wody.

 

orzechy, ale bez dodatków, czyli bez soli czy smakowych skorupek

Orzechy to świetna przekąska

Orzechy to świetna przekąska