Dieta kopenhaska – zapomniany sposób na odchudzanie?

Kto nie słyszał o diecie kopenhaskiej? Większość z nas zna chociaż jedną osobę, która ją stosowała. Sięga się po nią zazwyczaj, gdy chce się szybko zrzucić kilogramy: przed wakacjami, przed weselem lub inną uroczystością. Czy dieta kopenhaska rzeczywiście przynosi rezultaty? Czy nie jest szkodliwa dla organizmu? Czy rzeczywiście warto z niej skorzystać?

Czym jest dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska to dieta redukcyjna, która trwa 13 dni. Inne jej nazwy to dieta duńska lub dieta 13-dniowa. Wartość kaloryczna diety kopenhaskiej to ok. 500–900 kalorii dziennie.

Z racji tak niskich wartości organizm podczas diety będzie osłabiony, możemy nie mieć sił na wykonywanie podstawowych czynności. Nie wchodzi tu więc w grę ciężka praca fizyczna. Niektóre osoby stosujące tą dietę skarżyły się nawet na omdlenia. Pomyślcie więc dwa razy zanim  w trakcie tej diety np. wsiądziecie “za kółko” do samochodu – można spowodować wypadek!

Jest to dieta bardzo restrykcyjna, nadaje się dla osób systematycznych. Stawia na dokładnie opisane menu na każdy posiłek. Informuje, że wszelkie odstępstwa od ustalonego jadłospisu spowodują niepowodzenie całej diety.

Podczas tej kuracji można stosować tylko produkty przedstawione w menu, co więcej – trzeba przyjmować je w dokładnie określonych godzinach. Spożywa się 3 posiłki dziennie (poza dniem siódmym, w którym nie ma kolacji). Pierwszy w godzinach porannych – między 8:00 a 9:00, a kolejny około 14:00.  Ostatni posiłek powinien odbyć się koniecznie przed 18.00.

Dieta kopenhaska jest dietą niskowęglowodanową. Wyklucza zupełnie słodycze i produkty alkoholowe. W diecie jest bardzo mało warzyw i owoców. Produkty zbożowe, takie jak kasze czy makaron, nie występują. W związku z tym dieta jest również ubogobłonnikowa. Pojawia się za to dużo kawy, która niejednokrotnie sama w sobie stanowi śniadanie. Wszystkie osoby, których organizm źle reaguje na kawę, powinny poważnie zastanowić się nad stosowaniem tej diety, tym bardziej, że zaleca się pić ją na czczo. Może to działać drażniąco na śluzówkę żołądka.

Po zakończeniu kuracji, powinno się zastosować dietę niskoenergetyczną, by nie doprowadzić do powrotu zbędnych kilogramów. Po zakończeniu kuracji można ją powtórzyć dopiero po dwóch latach.

Z czym wiąże się dieta kopenhaska?

Dietę tę wybiera się ze względu na to, że przynosi szybkie i efektowne rezultaty. Osoba będąca na diecie duńskiej nie musi liczyć kilokalorii i zastanawiać się na tym, co zje na który posiłek. Jest to ściśle określone w jadłospisie.

Niewątpliwym plusem diety kopenhaskiej jest zalecenie, by pić dziennie minimum 1,5 litra wody niegazowanej.

Niska zawartość energetyczna spowalnia jednak metabolizm. Przynosi również inne trudności podczas stosowania diety. Osoby, które ją prowadzą, mogą czuć się osłabione, dochodzić może do zawrotów i bólów głowy. U niektórych, po krótkim czasie stosowania, osłabione są włosy i paznokcie.

Jeśli wolisz dietę pozbawioną wspominanych w tym artykule problemów polecamy nasz skuteczny sposób na odchudzanie pod okiem dyplomowanego dietetyka.

Dieta kopenhaska nie nadaje się dla osób chorych. Przed jej rozpoczęciem powinno skonsultować się z lekarzem. Dla osób mających problemy ze zdrowiem taka konsultacja jest wręcz obowiązkiem. Dieta kopenhaska jest przeciwwskazana u kobiet ciężarnych i karmiących. Poważnie powinny się nad nią zastanowić osoby, które pracują fizycznie, lub takie, które mają wysoki stopień aktywności fizycznej.

Ponieważ ubytek masy ciała jest szybki, po powrocie do swojego codziennego żywienia, ciężko jest uniknąć efektu jojo.

Menu diety kopenhaskiej jest dość monotonne. Ciężko w tym przypadku mówić o pełnowartościowych posiłkach oraz zbilansowanej diecie.

Dieta kopenhaska – Jadłospis

Dzień 1.
Śniadanie: kawa + kostka cukru.
Obiad: 2 jajka ugotowane na twardo + szklanka gotowanego szpinaku lub brokułu + pomidor.
Kolacja: befsztyk wołowy + 5 liści sałaty+ łyżka oliwy z oliwek + sok z cytryny.

Dzień 2.
Śniadanie: kawa + kostka cukru.
Obiad: befsztyk wołowy + 5 liści sałaty+ łyżka oliwy z oliwek + sok z cytryny + owoc.
Kolacja: plaster chudej szynki + 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 3.
Śniadanie: kawa + kostka cukru + grzanka.
Obiad: szklanka gotowanego szpinaku + pomidor + świeży owoc.
Kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo + plaster szynki + 5 liści sałaty + oliwa z oliwek + sok z cytryny.

Dzień 4.
Śniadanie: kawa + kostka cukru.
Obiad: jajko na twardo + tarta marchewka + małe opakowanie twarożku.
Kolacja: ½ szklanki kompotu + 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 5.
Śniadanie: starta marchewka + cytryna.
Obiad: 300 g chudej ryby gotowanej na parze.
Kolacja: befsztyk wołowy + 5 liści sałaty.

Dzień 6.
Śniadanie: kawa + kostka cukru + grzanka.
Obiad: cały kurczak gotowany + 5 liści sałaty + olej + cytryna.
Kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo, duża marchew.

Dzień 7.
Śniadanie: herbata.
Obiad: kawałek chudego mięsa z grilla + owoc.
Kolacja: brak.

Dzień 8.
Śniadanie: kawa + kostka cukru.
Obiad: 2 jajka ugotowane na twardo + szklanka gotowanego szpinaku lub brokułu + pomidor.
Kolacja: befsztyk wołowy + 5 liści sałaty+ łyżka oliwy z oliwek + sok z cytryny.

Dzień 9.
Śniadanie: kawa + kostka cukru.
Obiad: befsztyk wołowy + 5 liści sałaty+ łyżka oliwy z oliwek + sok z cytryny + owoc.
Kolacja: Plaster chudej szynki + 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 10.
Śniadanie: kawa + kostka cukru + grzanka.
Obiad: szklanka gotowanego szpinaku + pomidor + świeży owoc.
Kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo + plaster szynki + 5 liści sałaty + oliwa z oliwek + sok z cytryny.

Dzień 11.
Śniadanie: kawa + kostka cukru.
Obiad: jajko na twardo + tarta marchewka + małe opakowanie twarożku.
Kolacja: ½ szklanki komputu + 2–3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 12.
Śniadanie: starta marchewka + cytryna.
Obiad: 300 g chudej ryby gotowanej na parze.
Kolacja: befsztyk wołowy + 5 liści sałaty.

Dzień 13.
Śniadanie: kawa + kostka cukru + grzanka.
Obiad: cały kurczak gotowany + 5 liści sałaty + olej +cytryna.
Kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo, duża marchew.

Podsumowanie – Czy stosować dietę kopenhaską?

Zalety:

  • szybkie efekty (utrata masy ciała nawet do 8 kg)
  • tania dieta (niskie koszty produktów)
  • krótka (potrzeba jedynie 13 dni)

Wady

  • Efekt jojo bardzo prawdopodobny, i potrafi uderzyć ze zdwojoną siłą (zdarzają się przypadki: “schudłam 6 kg, przytyłam 8 kg”)
  • Osłabia organizm – utrudnione normalne funkcjonowanie w czasie stosowania diety
  • Tylko dla ludzi o dobrym zdrowiu
  • Tylko dla ludzi zdyscyplinowanych
  • Nie można jej często stosować (jedynie raz na 2 lata)
  • Nie jest zbilansowana – przez 13 dni nie dostarczamy organizmowi niezbędnych do działania składników mineralnych w wystarczającej ilości.
  • Duży niedobór kalorii – odczuwanie nieustannego głodu
  • Dieta nieco monotonna

Jeśli potrzebujesz szybko schudnąć, osłabiając (“nadwyrężając”) swój organizm, wówczas możesz rozważyć stosowanie diety kopenhaskiej. Niestety naszym zdaniem nie jest to skuteczne odchudzanie, gdyż efekty będą krótkotrwałe.

Jeśli chcesz schudnąć a później utrzymać dobrą masę ciała- wówczas na dłuższą metę lepszym rozwiązaniem będzie zbilansowana dieta, bezpieczniejsza dla twojego zdrowia.

Jeśli interesuje Cię zbilansowana dieta polecamy nasz skuteczny sposób na odchudzanie pod okiem dyplomowanego dietetyka.