Dieta w niedoczynności tarczycy – specjalny 3-dniowy jadłospis

Dieta przy niedoczynności tarczycy – daj sobie pomóc

Dieta przy niedoczynności tarczycy odgrywa istotną rolę w łagodzeniu objawów choroby Hashimoto, dzięki czemu znacząco wpływa na poprawę nastroju i samopoczucia osób chorych. Dodatkowo, odpowiednio skomponowana umożliwia skuteczną redukcję tkanki tłuszczowej i wspomaga gospodarkę wodną organizmu, co sprzyja utrzymywaniu prawidłowej masy ciała.

Najlepsze rezultaty przynosi indywidualna dieta przy niedoczynności tarczycy. Jadłospisy przygotowywane indywidualnie uwzględniają nietolerancje żywieniowe, schorzenia towarzyszące oraz preferencje smakowe, dzięki czemu dieta jest nie tylko zdrowa i skuteczna, ale przede wszystkim smaczna. Walor smakowy codziennej diety jest bardzo ważny z perspektywy jej długookresowego przestrzegania, dlatego też nie powinien być bagatelizowany.

Odpowiednia dieta w niedoczynności tarczycy i Hashimoto, to nie tylko realizowanie zapotrzebowania, ale również ważny element leczenia. Bez prawidłowo skomponowanej diety trudno o poprawę samopoczucia oraz zmniejszenie dolegliwości, a nawet o uregulowanie wyników badań.

Planując swoją dietę trzeba wziąć pod uwagę kilka ważnych aspektów, co często dla osób niedoświadczonych jest trudne. Dlatego dzisiaj przygotowaliśmy coś specjalnego dla wszystkich, których priorytetem jest prawidłowa dieta w niedoczynności tarczycy. Jest to 3-dniowy jadłospis na 1500 kcal. To zarówno wskazówka jak i zapowiedź tego, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta w niedoczynności tarczycy.

 

W naszej diecie w niedoczynności tarczycy uwzględniliśmy wszystkie istotne dla prawidłowej pracy tarczycy składniki:

 

selen

Jest składnikiem enzymów uczestniczących w reakcjach regulujących pracę tarczycy. Już 2 orzechy brazylijskie wystarczą do zrealizowania zapotrzebowania na selen, dlatego powinny być nieodłącznym elementem diety w niedoczynności tarczycy. Więcej na temat znaczenia odpowiedniej ilości selenu w diecie osoby z Hashimoto przeczytacie w naszym artykule: „Chorujesz na Hashimoto? Możesz mieć niedobory selenu”

 

– cynk

Jego dobre źródła, które zamieściliśmy w jadłospisie, to kasza gryczana, mięso, nasiona słonecznika i orzechy. Cynk jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy oraz ich przemiany do aktywnej formy. Dodatkowo wzmacnia odporność i ogranicza wypadanie włosów, które jest częstym objawem niedoczynności tarczycy i Hashimoto

 

żelazo

Niedobór tego składnika mineralnego często towarzyszy osobom z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto, co jest konsekwencją niedoboru tyroksyny. Z kolei niedokrwistość, poważnie zaburza pracę tarczycy. Dobre źródła żelaza w naszej 3-dniowej propozycji to jajka, mięso, natka pietruszki

 

kwasy tłuszczowe omega-3

Są to związki, które wzmacniają odporność organizmu oraz poprawiają koncentrację i łagodzą stan zapalnych. Ich źródłem są: ryby, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika, orzechy włoskie i olej lniany

 

 

Dieta w niedoczynności tarczycy – 3-dniowy jadłospis na 1500 kcal

 

Dzień 1

 

I posiłek Owsianka z suszonymi śliwkami

wartość energetyczna: 308 kcal

 

II posiłek Marchewkowy koktajl + 2 orzechy brazylijskie

wartość energetyczna: 236 kcal

 

III posiłek Grillowane szaszłyki z łososia + surówka z kiszonej kapusty

wartość energetyczna: 446 kcal

 

IV posiłek Batoniki owsiane z orzechami i kakao (1 sztuka)

wartość energetyczna: 286 kcal

 

V posiłek Krem z dyni

wartość energetyczna: 224 kcal

 

 

Owsianka z suszonymi śliwkami

Składniki (1 porcja)

4 łyżki płatków owsianych górskich

4 suszone śliwki

cynamon

1,5 łyżki sezamu

Płatki zalać na chwilę wrzątkiem. Odlać nadmiar wody. Suszone śliwki pokroić i dodać do płatków. Całość oprószyć cynamonem i sezamem.

 

Marchewkowy koktajl

Składniki (1 porcja)

1 średniej wielkości marchewka

6 truskawek (mogą być mrożone)

½ szklanki mleka migdałowego (lub innego roślinnego)

1 łyżeczka oleju lnianego

1 łyżka nasion słonecznika

Wszystkie składniki zmiksować.

 

dieta w niedoczynności tarczycy

 

Grillowane szaszłyki z łososia

Składniki (1 porcja)

1 łyżeczka świeżego rozmarynu

1 łyżka oliwy z oliwek

1 mały ząbek czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

szczypta pieprzu

filet z łososia (100g)

6 pomidorków koktajlowych

4 łyżki suchego ryżu brązowego

Rozmaryn, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać. Łososia pokroić w równą kostkę i dodać do marynaty. Odstawić na kilka godzin. Na szpadki nadziewać na zmianę łososia i pomidorki. Rozgrzać patelnię grillową. Grillować około 6 minut, obracając raz w międzyczasie. Zjeść z ryżem.

 

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki (1 porcja)

Szklanka kiszonej kapusty

mała marchewka

½ małej cebuli

pieprz

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżka natki pietruszki

Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać.

 

Batoniki owsiane z orzechami i kakao

Składniki (12 sztuk)

1,5 szklanki płatków owsianych górskich

½ szklanki orzechów laskowych

½ szklanki migdałów

1 szklanka orzechów włoskich

2 szklanki suszonych daktyli

¾ szklanki kakao w proszku

¼ szklanki naturalnego masła orzechowego

¼ szklanki miodu

Daktyle namoczyć przez 10 minut w wodzie. Po tym czasie odcisnąć. Do blendera wrzucić orzechy włoskie. Zmiksować na mąkę i przełożyć do miseczki. Następnie zmiksować też daktyle. Dodać do nich rozdrobnione orzechy włoskie i kakao. Orzechy laskowe i migdały pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do pojemnika lub blaszki o wymiarach 23×33 cm. Przykryć papierem do pieczenia i docisnąć np. talerzem. Wstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Po tym czasie pokroić na 12 batonów. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

 

niedoczynność tarczycy dieta

 

Krem z dyni

Składniki (6 porcji)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka curry
400g dyni
2 szklanki wywaru warzywnego
2 szklanki mleka kokosowego
sól, pieprz
+ 1 łyżka pestek dyni na każdą porcję

Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Podsmażyć kilka minut. Następnie dodać imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i curry. Dynię obrać i pokroić. Ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie zmiksować. Puree dyniowe przełożyć do garnka. Dodać wywar, mleko i zawartość patelni. Gotować 10 minut. Ponownie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Pestki dyni podsmażyć na suchej patelni i dodać do każdej porcji zupy.

 

 

Dzień 2

 

I posiłek Hiszpański omlet z ziemniakami

wartość energetyczna: 293 kcal

 

II posiłek Koktajl gruszkowy

wartość energetyczna: 276 kcal

 

III posiłek Komosa po meksykańsku

wartość energetyczna: 392 kcal

 

IV posiłek 3 orzechy brazylijskie + 3 łyżki migdałów

wartość energetyczna: 332 kcal

 

V posiłek Krem z marchewki

wartość energetyczna: 207 kcal

 

 

Hiszpański omlet z ziemniakami

Składniki (1 porcja)

100g ziemniaków

½ czerwonej cebuli

1/4 papryki

2 jajka

1 łyżka natki pietruszki

garść rukoli, roszponki lub świeżego szpinaku

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżeczka nasion słonecznika

Ziemniaki ugotować i pokroić w plasterki. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać ziemniaki i chwilę razem smażyć. Jajka rozmieszać i wlać na patelnię. Smażyć do całkowitego ścięcia jajek. Można przy pomocy pokrywki przekręcić na drugą stronę. Gotowy omlet posypać zieleniną, natką i nasionami słonecznika.

 

Koktajl gruszkowy

Składniki (1 porcja)

1 nieduża gruszka

1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru

1 szklanka świeżego szpinaku

1 łyżka soku z cytryny

1 szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego

2 łyżki sezamu

Wszystkie składniki zmiksować.

 

niedoczynność tarczycy

 

Komosa po meksykańsku
Składniki (1 porcja)

1 łyżeczka oliwy z oliwek

mały ząbek czosnku

½ małej papryczki jalapeno

1/4 szklanki suchej komosy ryżowej

½ szklanki wywaru warzywnego lub wody

¼ szklanki pomidorów w puszce

60g czerwonej fasoli (wcześniej namoczonej i ugotowanej do miękkości)

szczypta kminku

szczypta soli

pieprz

¼ awokado

sok z cytryny

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Oliwę rozgrzać w garnku. Czosnek przecisnąć przez praskę, a papryczkę jalapeno drobno posiekać. Wrzucić do garnka i chwilę podsmażyć. Wszystkie pozostałe składniki dodać do garnka. Doprawić przyprawami. Dusić razem około 20 minut. Na koniec dodać pokrojone w kostkę awokado, natkę i skropić sokiem z limonki.

 

Krem z marchewki

Składniki (4 porcje)
500g marchewki
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 średniej wielkości cebula
seler naciowy
1 cm kawałek świeżego imbiru
2 szklanki wywaru warzywnego
sól, pieprz
szczypiorek lub natka pietruszki

+ 2 łyżki pestek dyni do jednej porcji

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Marchewkę obrać i pokroić w grube plastry. Przełożyć na blaszkę i skropić oliwą (1 łyżka). Piec w piekarniku około godzinę, mieszając kilkukrotnie. Pozostałą część oliwy rozgrzać w garnku. Wrzucić posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę, aż się zaszkli. Dodać pokrojonego selera i starty imbir. Po chwili wrzucić pieczoną marchewkę, wywar, sól, pieprz i 2 szklanki wody. Zagotować. Gotować około 45 minut. Zmiksować. Podawać z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki oraz pestkami dyni.

 rozgrzewające zupy

 

 

Dzień 3

 

I posiłek Jaglanka z jabłkiem

wartość energetyczna: 360 kcal

 

II posiłek Koktajl warzywny + 2 orzechy brazylijskie + 6 całych orzechów włoskich

wartość energetyczna: 258 kcal

 

III posiłek Kurczak z warzywami

wartość energetyczna: 461 kcal

 

IV posiłek Batoniki owsiane z orzechami i kakao (1 sztuka)

wartość energetyczna: 286 kcal

 

V posiłek Krem brokułowy ze szpinakiem

wartość energetyczna: 135 kcal

 

 

Jaglanka z jabłkiem

Składniki (1 porcja)

3 łyżki suchej kaszy jaglanej

jabłko

cynamon

1,5 łyżki sezamu

Kaszę ugotować na sypko, wg instrukcji na opakowaniu. Jabłko pokroić lub zetrzeć na tarce. Dodać do kaszy. Całość oprószyć cynamonem.

 

Koktajl warzywny

Składniki (1 porcja)

1/2 szklanki soku pomidorowego

1/4 szklanki pokrojonej czerwonej papryki

1/4 szklanki obranego i pokojonego ogórka

1 łyżka soku z cytryny

szczypta pieprzu

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Koktajl pomidorowy

 

Kurczak z warzywami

Składniki (1 porcja)

150g piersi z kurczaka

szczypta mielonego kminku

szczypta ostrej papryki w proszku

sól, pieprz

1 łyżka oleju rzepakowego

½ czerwonej papryki

½ małej cebuli

8 pokrojonych pieczarek

mała ząbek czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

4 łyżki suchej kaszy gryczanej niepalonej

Kurczaka pokroić w paski i przyprawić kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę, pieczarki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko razem smażyć. Dodać sok z cytryny i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować kaszę.

 

Krem brokułowy ze szpinakiem

Składniki (4 porcje)
1 brokuł
1,5 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 cebula
6 ząbków czosnku
5 szklanek wywaru warzywnego
3/4 szklanki świeżej kolendry
2 szklanki świeżego szpinaku
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny

+ 1 łyżka nasion słonecznika do jednej porcji

Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Łodygi brokuła oddzielić od różyczek. Różyczki lekko rozdrobnić, skropić oliwą (1 łyżeczka). Oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku 15-20 minut. Łodygi pokroić i odstawić. Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć kilka minut. Dodać wywar i łodygi brokuła. Przykryć i gotować około 5-10 minut. Kolendrę oraz szpinak zblanszować (wrzucić na chwilę do wrzątku) i odcisnąć. Dodać do blendera razem z zupą i zmiksować. Przelać ponownie do garnka i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać upieczone różyczki brokuła i skórkę z cytryny.

 

zupa z cukinii

 

Jadłospis, który przygotowaliśmy można oczywiście powtarzać kilkukrotnie. Natomiast musi nastąpić ciąg dalszy. Potrzebne są inne potrawy oraz inne składniki niezbędne dla prawidłowej pracy tarczycy.

Chętnie przygotujemy dla Ciebie właśnie taki kompletny, idealny jadłospis. Sprawdź naszą dietę: Dieta w niedoczynności tarczycy