Domowa przyprawa korzenna – do pierników i na prezent

Grudzień to czas planowania i przygotowywania pysznych, świątecznych dań i wypieków. Przyprawa korzenna to prawdziwy symbol tych świąt. Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie tego czasu bez smaku i aromatu cynamonu czy goździków. A z tym nieodłącznie wiążą się pierniki, pierniczki i ciasteczka korzenne.

Przepisów jest wiele. Każdy znajdzie dla siebie coś dobrego. My również szykujemy kilka ciekawych i zdrowych przepisów 🙂

Niezbędnym elementem każdego przepisu są przyprawy. Na rynku dostępne są gotowe mieszanki przypraw korzennych. Czy zdarzyło Ci się czytać etykietę takiego produktu? Jeśli nie, to koniecznie sprawdź. Można się naprawdę zdziwić.

 

Skład bardzo popularnej, sklepowej przyprawy korzennej to:

 

cukier, 17% mieszanka suszonych i mielonych przypraw (ziele angielskie, goździki, kminek, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka, gorczyca, liście laurowe)

Producenci są zobowiązani do podawania na etykiecie składników wg malejącej kolejności. To oznacza, że jeśli cukier jest pierwszym składnikiem, to jest on bazą, głównym elementem tej mieszanki przypraw. Niestety taki skład przyprawy korzennej nie jest wyjątkiem. Większość dostępnych na półce sklepowej wygląda podobnie.

Czytając dalej dowiadujemy się, że wartość energetyczna całego opakowania (40g), to aż 160 kcal i 3,5 łyżki cukru.

Jak sami widzicie kupując każdy produkt trzeba być czujnym. W tym przypadku kupując zestaw przypraw korzennych, tak naprawdę do koszyka wkładamy aromatyzowany cukier, a z pewnością nie tego oczekujemy.

Jakie jest na to rozwiązanie? Przygotowanie domowej przyprawy piernikowej. Szczególnie, że to takie proste 🙂 Taka przyprawa, przesypana do ozdobionego słoiczka może być też ciekawym prezentem mikołajkowym dla najbliższych.

 

przyprawa korzenna

 

Domowa przyprawa korzenna

 

Składniki

2 łyżki mielonego ziela angielskiego

2 łyżki cynamonu

2 łyżki mielonego imbiru

1 łyżka mielonych goździków

1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej

szczypta czarnego pieprzu

Wszystkie składniki wymieszać w niedużym słoiku.

 

Taka domowa, nieoszukana przyprawa korzenna to nie tylko smak i aromat, ale wiele prozdrowotnych właściwości. Dlatego warto je włączyć do swojej diety, nie tylko w okresie świątecznym.

 

Jakie właściwości kryją w sobie przyprawy z domowej mieszanki do pierników?

 

Cynamon

 

– przyspiesza przemianę materii

– ma właściwości przeciwnowotworowe

– zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera

– reguluje pracę przewodu pokarmowego, szczególnie w zatruciach pokarmowych

– zmniejsza ryzyko wrzodów żołądka

– obniża stężenie cholesterolu całkowitego, LDL i triglicerydów we krwi

O tym, co w podobny sposób jak cynamon wpływa na stężenie cholesterolu we krwi poczytasz w naszym artykule: “Dieta obniżająca stężenie cholesterolu we krwi – Co jeść, czego unikać?”

– zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę oraz zmniejsza stężenie glukozy we krwi

– działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo

 

cynamon

 

Imbir

 

– działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo

Imbir to nieodłączny element diety przeciwzapalnej. Jej zasady poznasz w naszym artykule: “Dieta przeciwzapalna – 8 najważniejszych zasad”

– obniża stężenie cholesterolu we krwi

– zmniejsza dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną oraz mdłościami w ciąży

– działa napotnie i wykrztuśnie

– reguluje pracę przewodu pokarmowego i działa żółciopędnie

– zapobiega napadom migreny

– ma właściwości przeciwnowotworowe

– hamuje rozwój wirusów, bakterii, pasożytów i grzybów

 

Goździki

 

– są najsilniejszym przeciwutleniaczem wśród przypraw

– zmniejszają ból zęba (wystarczy przegryziony goździk trzymać w ustach, w bolącym miejscu)

– działają antybakteryjnie, przeciwpasożytniczo i przeciwgrzybiczo

– odświeżają oddech

 

goździki

 

Pieprz czarny

 

– jest silnym przeciwutleniaczem

– działa moczopędnie

– poprawia trawienie i reguluje pracę przewodu pokarmowego

Jeśli na co dzień dokuczają Ci wzdęcia i ociężałość, to sprawdź jak z tym problemem poradziła sobie jedna z naszych czytelniczek. Kliknij tutaj.

– działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie

– podejrzewa się, że piperyna, czyli główny składnik aktywny pieprzu blokuje tworzenie nowych komórek tłuszczowych, co może sprzyjać chudnięciu i utrzymaniu masy ciała

 

 

Gałka muszkatołowa

 

– poprawia pracę przewodu pokarmowego

– zapobiega wrzodom żołądka

– pozytywnie działa na potencję

– hamuje zlepianie się płytek krwi, czyli zmniejsza ryzyko zakrzepów

 

gałka muszkatołowa

 

Ziele angielskie

 

– działa przeciwzapalnie, lekko przeciwbólowo i rozgrzewająco

– reguluje pracę przewodu pokarmowego

– usuwa wzdęcia

 

Pamiętaj, że niezbędnym elementem dbałości o dietę jest czytanie etykiet produktów. Gotowa mieszanka do piernika, to tylko jedna z wielu pułapek jakie czekają na nas na sklepowych półkach.