Chorujesz na Hashimoto? Jedz domowe lody – 7 pysznych przepisów
Jednym z najczęstszych przyczyn odstępstw od zasad diety w lecie są lody. Wysokie temperatury i budki z lodami ustawione na każdym kroku zachęcają do słodkiego orzeźwienia.
1 gałka lodów śmietankowych bez wafelka ma około 120 kcal, a sorbetu – 50 kcal. Niestety w lodziarni bardzo rzadko można sprawdzić ich skład. Te w pudełkach aż kipią od cukru, syropów i substancji dodatkowych.
Czy będąc na diecie odchudzającej można jeść lody bez wyrzutów sumienia? Można 🙂
Czy chorując na Hashimoto trzeba z nich całkowicie zrezygnować? Na szczęście nie 🙂
Rozwiązaniem tych dylematów są domowe lody. Przygotowując je samodzielnie, nie tylko mamy pełną kontrolę nad ich składem, ale również to my decydujemy o dodatkach. Dzięki temu unikamy niechcianych składników, jednocześnie delektując się ulubionym smakiem.
Przygotowaliśmy dla Was 7 przepisów na domowe lody. Nie znajdziecie w nich zwykłego cukru, ani tłustej śmietany. Są całkowicie bezlaktozowe i bezglutenowe, więc idealne dla osób z Hashimoto.
Odpowiednie zestawienie składników pozwala na wykorzystanie ich jako przekąski. Dzięki temu nie są dodatkową porcją energii, ale elementem całodziennej diety. Do tego w odróżnieniu do kupionych lodów są źródłem cennych składników mineralnych i witamin.
Spróbujcie, a ich smak na pewno Was pozytywnie zaskoczy 🙂
Inne, ciekawe pomysły na przekąski znajdziecie w naszym artykule: “Dieta przy niedoczynności tarczycy – 10 szybkich przekąsek”
Domowe lody – 7 pysznych przepisów
Lody miętowo-czekoladowe
Składniki (2 porcje)
2 banany
garść posiekanych liści świeżej mięty
½ szklanki orzechów nerkowca
30g gorzkiej czekolady
Banana pokroić w kostkę i zamrozić. Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować. Przełożyć do miski i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Wstawić do zamrażarki na około 2 godziny.
Kalorie: 308 kcal
Dwuskładnikowe lody bananowo-orzechowe
Składniki (2 porcje)
2 banany
¼ szklanki masła migdałowego
Banana pokroić i zamrozić. Zmiksować z masłem.
Kalorie: 293 kcal
Sorbet o smaku mango i ananasa
Składniki (2 porcje)
mango
400g świeżego ananasa
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wiórków kokosowych
Mango i ananasa pokroić w kostkę i zamrozić. Zmiksować.
Kalorie: 235 kcal
Brzoskwiniowe lody z bazylią
Składniki (3 porcje)
450g brzoskwiń
2 łyżki miodu
1/3 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Wszystkie składniki zmiksować. Wstawić do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Kalorie: 188 kcal
Sorbet jagodowo-cytrynowy
Składniki (2 porcje)
4 szklanki jagód
skórka z jednej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka startego świeżego imbiru
2 łyżki sezamu
Na noc przed robieniem sorbetu wstawić do zamrażarki pustą miskę. Kolejnego dnia wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć do schłodzonej miski. Wstawić do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Kalorie: 198 kcal
Kakaowo-kawowe lody
Składniki (4 porcje)
2 szklanki mleka kokosowego
1 dojrzałe awokado (o tym dlaczego warto wprowadzić ten owoc do diety przeczytacie tutaj: “Awokado – owoc na wagę złota”)
2 łyżki miodu
½ szklanki wystudzonej mocnej kawy
4 łyżki kakao
Wszystkie składniki zmiksować i wstawić do zamrażarki na 1,5 godziny. Co 30 minut wymieszać.
Kalorie: 355 kcal
Lody miętowe z awokado
Składniki (2 porcje)
2 dojrzałe awokado
1 banan
2 łyżki miodu
garść liści świeżej mięty
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wymieszać w misce i wstawić do zamrażarki na 2,5 godziny. Co 30 minut dokładnie wymieszać.
Kalorie: 395 kcal