Chorujesz na Hashimoto? Jedz domowe lody – 7 pysznych przepisów

Jednym z najczęstszych przyczyn odstępstw od zasad diety w lecie są lody. Wysokie temperatury i budki z lodami ustawione na każdym kroku zachęcają do słodkiego orzeźwienia.

1 gałka lodów śmietankowych bez wafelka ma około 120 kcal, a sorbetu – 50 kcal. Niestety w lodziarni bardzo rzadko można sprawdzić ich skład. Te w pudełkach aż kipią od cukru, syropów i substancji dodatkowych.

Czy będąc na diecie odchudzającej można jeść lody bez wyrzutów sumienia? Można 🙂

Czy chorując na Hashimoto trzeba z nich całkowicie zrezygnować? Na szczęście nie 🙂

Rozwiązaniem tych dylematów są domowe lody. Przygotowując je samodzielnie, nie tylko mamy pełną kontrolę nad ich składem, ale również to my decydujemy o dodatkach. Dzięki temu unikamy niechcianych składników, jednocześnie delektując się ulubionym smakiem.

Przygotowaliśmy dla Was 7 przepisów na domowe lody. Nie znajdziecie w nich zwykłego cukru, ani tłustej śmietany. Są całkowicie bezlaktozowe i bezglutenowe, więc idealne dla osób z Hashimoto.

Odpowiednie zestawienie składników pozwala na wykorzystanie ich jako przekąski. Dzięki temu nie są dodatkową porcją energii, ale elementem całodziennej diety. Do tego w odróżnieniu do kupionych lodów są źródłem cennych składników mineralnych i witamin.

Spróbujcie, a ich smak na pewno Was pozytywnie zaskoczy 🙂

Inne, ciekawe pomysły na przekąski znajdziecie w naszym artykule: “Dieta przy niedoczynności tarczycy – 10 szybkich przekąsek”

 

Domowe lody – 7 pysznych przepisów

 

Lody miętowo-czekoladowe

Składniki (2 porcje)domowe lody

2 banany

garść posiekanych liści świeżej mięty

½ szklanki orzechów nerkowca

30g gorzkiej czekolady

Banana pokroić w kostkę i zamrozić. Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować. Przełożyć do miski i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Wstawić do zamrażarki na około 2 godziny.

Kalorie: 308 kcal

 

 

Dwuskładnikowe lody bananowo-orzechowe

Składniki (2 porcje)

2 banany

¼ szklanki masła migdałowego

Banana pokroić i zamrozić. Zmiksować z masłem.

 

Kalorie: 293 kcal

 

 

Sorbet o smaku mango i ananasa

Składniki (2 porcje)

mango

400g świeżego ananasa

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki wiórków kokosowych

Mango i ananasa pokroić w kostkę i zamrozić. Zmiksować.

 

Kalorie: 235 kcal

 

 

 

 

Brzoskwiniowe lody z bazylią

Składniki (3 porcje)

450g brzoskwiń

2 łyżki miodu

1/3 szklanki mleka kokosowego

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Wszystkie składniki zmiksować. Wstawić do zamrażarki na minimum 2 godziny.

 

Kalorie: 188 kcal

 

 

 

 

Sorbet jagodowo-cytrynowy

Składniki (2 porcje)

4 szklanki jagód

skórka z jednej cytryny

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka startego świeżego imbiru

2 łyżki sezamu

Na noc przed robieniem sorbetu wstawić do zamrażarki pustą miskę. Kolejnego dnia wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć do schłodzonej miski. Wstawić do zamrażarki na minimum 2 godziny.

 

Kalorie: 198 kcal

 

Kakaowo-kawowe lody

Składniki (4 porcje)

2 szklanki mleka kokosowego

1 dojrzałe awokado (o tym dlaczego warto wprowadzić ten owoc do diety przeczytacie tutaj: “Awokado – owoc na wagę złota”)

2 łyżki miodu

½ szklanki wystudzonej mocnej kawy

4 łyżki kakao

Wszystkie składniki zmiksować i wstawić do zamrażarki na 1,5 godziny. Co 30 minut wymieszać.

 

Kalorie: 355 kcal

 

 

Lody miętowe z awokado

Składniki (2 porcje)

2 dojrzałe awokado

1 banan

2 łyżki miodu

garść liści świeżej mięty

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wymieszać w misce i wstawić do zamrażarki na 2,5 godziny. Co 30 minut dokładnie wymieszać.

 

Kalorie: 395 kcal