Dynia – pomarańczowe źródło witamin

Warto korzystać z produktów sezonowych. Są krajowe, tanie i mają szereg właściwości, o których warto wiedzieć. Dlatego rozpoczynamy cykl artykułów “Jesienna spiżarnia”. Jego pierwszym bohaterem będzie dynia. Dlaczego warto mieć ten produkt w swojej kuchni? Ile ważyła największa dynia na świecie? Na co pomogą nam jej pestki? Do czego nie używać oleju z pestek dyni? Jak przyrządzić pyszną zupę dyniową?

Kilka faktów o dyni

dorodna-dyniaObecnie coraz częściej dynia trafia na nasze stoły, nie tylko jako ozdoba. Szczególnie w sezonie, a więc jesienią, kiedy można z niej przyrządzić potrawy, które rozgrzeją nas w chłodne dni. Bez problemu znajdziemy ją teraz na bazarkach oraz w marketach.

Dynia jest rośliną jednoroczną, należąca do rodziny dyniowatych (tak jak np. ogórek czy arbuz). Owoce mogą mieć masę do 200 kg, przy czym uprawiana dynia olbrzymia może osiągać nawet do 800 kg.

W Polsce są dostępne różne gatunki dyni. Największą popularnością cieszy się dynia hokkaido, zwykle o masie ok. 1 kg, której nie trzeba obierać ze skórki. Dynię można przechowywać nawet do kilku miesięcy w miejscu, w którym nie ma dostępu światła.

Ciekawostka: 12 października 2014 w Niemczech ustanowiono nowy rekord Guinnessa na największą dynię – 1054 kilogramów! Poprzedni rekord wynosił „tylko” 821 kg.

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru dyni? Na kolor. Im bardziej pomarańczowa, tym bardziej dojrzała i ma intensywniejszy smak.

Dlaczego warto jeść dynię?

dynie-duzeKolor pomarańczowy dyni jest ważny. Im więcej barwnika tym więcej beta-karotenu, a warto pamiętać, że beta-karoten opóźnia pojawianie się zmarszczek. To nie jedyny wartościowy składnik. Warzywo to jest bogactwem witamin z grupy B, witaminy A (100 g dyni wystarczy, by zrealizować zapotrzebowanie na tę witaminę), witamin C oraz PP a także składników mineralnych takich jak potas, fosfor, wapń i błonnik. Ze względu na bogactwo potasu przy jednocześnie niewielkiej ilości sodu dynię zaleca się m.in. osobom chorujących na nadciśnienie.

Ponieważ zawiera dużo wody, jest dodatkowo jest niskokaloryczna (ok. 30 kcal w 100 g). Ucieszy to  z pewnością osoby, które są na diecie. Oprócz tego działa moczopędnie, dlatego powinny po nią sięgać osoby z opuchniętymi nogami, chorobami nerek i infekcjami pęcherza. W okresie jesienno-zimowym wspomagajmy się potrawami na bazie dyni, wspomniana witamina C pozytywnie wpływa na odporność.

Wartościowe pestki dyni

trzy-dynieWartościowym elementem są także pestki dyni, które można wykorzystać na różne sposoby. Jako dodatek do sałatek, ciast, zup, a także jako zdrową przekąskę, idealną dla osób, które chciałyby się odchudzić. Zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę E, zwaną również witaminą młodości. Zawarte są w nich również kwasy tłuszczowe o korzystnym składzie. Spożywanie pestek dyni działa profilaktycznie na choroby związane z miażdżycą. Mężczyznom z kolei zaleca się pestki dyni pod kątem zapobiegania problemom prostaty.

Na rynku dostępny jest również olej z pestek dyni. Dodajemy go do dań na zimno np. do surówek i sałatek. Nie stosujemy go do smażenia!

Przepis na dietetyczną zupę dyniową

Zupa jest świetną propozycją na wykorzystanie dyni. Jedzmy ją na zdrowie. Skorzysta z niej cały nasz organizm.

Składniki (3 porcje)

  • ½ niedużej dyni
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • por
  • cebula
  • 4 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • gałązka lubczyku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • liść laurowy do smaku
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Usunąć miąższ dyni, obrać ją i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki, pora w pół-talarki. Cebulę posiekać. W rondlu zeszklić cebulę na oleju. Następnie dodawać warzywa i podsmażać około 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy oraz wywar, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk, a następnie gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Przyprawić odrobiną pieprzu i soli. Podawać zupę posypaną szczypiorkiem.

Smacznego!

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

energia: 120 kcal

białko: 4g

tłuszcz: 6g

węglowodany: 19g

błonnik: 7g