Jak wzmocnić odporność – przepis na domowy syrop

Jeśli zastanawiasz się jak wzmocnić odporność, to ten artykuł jest dla Ciebie. Coraz niższe temperatury i częsty deszcz to wyraźny sygnał ostrzegawczy. Przed czym? Wirusami, bakteriami i tym, co powodują. Za chwilę każdy będzie kichał i prychał, więc trzeba być zapobiegliwym i rozpocząć walkę z zarazkami już teraz.

O tym, w jaki sposób  wzmocnić swoją odporność dietą poczytacie w naszym artykule.

Tym razem mamy dla Was konkretne rozwiązanie. Syrop domowej roboty, który wzmocni odporność na ten trudny jesienny, a potem zimowy czas. Wystarczy miód, imbir, cytryna, kurkuma i cynamon. No i jeszcze słoik i chwila czasu 🙂

 

Jak wzmocnić odporność? – 5 dobroczynnych składników

 

Miód

Jest już od bardzo dawna znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, antywirusowych, przeciwzapalnych i rozgrzewających. Witaminy z grupy B, które znajdziemy również w miodzie są niezbędne do tworzenia oraz poprawnego działania przeciwciał. Wzmacniają także barierę skórną przeciwko drobnoustrojom, znacznie ograniczając ich wnikanie do organizmu.

Wśród składników aktywnych miodu znajdziemy enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół m.in. lizozym, inhibinę, apidycynę i nadtlenek wodoru. Hamują one wzrost i namnażanie się drobnoustrojów.

Na wzmocnienie odporności szczególnie polecany jest miód gryczany, lipowy, wielokwiatowy i spadziowy.

 

miód - jak wzmocnić odporność

 

Imbir

Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalne i rozgrzewająco, a do tego nawet przeciwbólowo.

Badania prowadzone już w latach 80-tych XX wieku wykazały, że gingerole, czyli główne związki aktywne imbiru są skuteczniejsze w leczeniu przeziębienia od popularnej aspiryny. Zaobserwowano też, że regularne spożywanie imbiru podnosi odporność i wzmacnia organizm. Dzieje się to m.in. dzięki regulacji syntezy prostaglandyn, czyli związków odpowiedzialnych za usuwanie stanów zapalnych w organizmie.

imbir - jak zwiększyć odporność

 

Cytryna

Nie jest to z pewnością najlepsze źródło witaminy C, jakie mamy dostępne wśród warzyw i owoców. Zawiera jej jednak całkiem sporo, bo 55 mg w 100g. Do tego idealnie pasuje do takiego połączenia składników 🙂

Witamina C, za którą m.in. cenimy cytrynę, zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, m.in. poprzez udział w produkcji limfocytów oraz działaniu przeciwutleniającemu. Najsilniejsze takie profilaktyczne działanie witaminy C obserwuje się u osób aktywnych fizycznie oraz ciężko pracujących.

W cytrynie znajdziemy również rutynę, która jest najczęstszym składnikiem suplementów wzmacniających odporność i wspierających leczenie sezonowych infekcji.

cytryna

 

Cynamon

Bardzo rzadko jest kojarzony z profilaktyką przeziębienia i grypy. Jak się okazuje, niesłusznie. Dzięki zawartości aldehydu cynamonowego (cynamalu) działa przeciwbakteryjne, a bogactwo przeciwutleniaczy zapewnia działanie przeciwzapalne.

cynamon

 

Kurkuma

To prawdziwa bomba antyoksydacyjna. Cenimy ją m.in. za właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Jak wzmocnić odporność stosując kurkumę? Na podstawie badania przeprowadzonego na Oregon State University oraz Uniwersytetu w Kopenhadze zaobserwowano, że kurkumina (główna substancja aktywna kurkumy) w znacznym stopniu zapobiega rozwojowi infekcji bakteryjnej, wirusowej i grzybiczej.

Do syropu celowo został dodany również pieprz, który dzięki piperynie pozwoli na pełne wykorzystanie właściwości prozdrowotnych składników zawartych w kurkumie

kurkuma

 

A teraz czas na przepis…

 

Syrop na odporność

Składniki

300-450g miodu

2-3 duże kłącza imbiru

1 cytryna

2 laski cynamonu

½ łyżeczki kurkumy

szczypta pieprzu cayenne

Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Cytrynę dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na plasterki, a te na 4 części (bez obierania ze skórki, po usunięciu pestek). Cynamon zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do słoika. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

 

Jak zwiększyć odporność stosując ten syrop? Wystarczy 1 łyżeczka syropu dziennie. Konieczna jest jednak systematyczność. Taki domowy syrop można podawać dzieciom już po 1 roku życia.