Kasza gryczana – idealna do deseru i na sałatkę – 6 pysznych przepisów

Kasza gryczana to jedna z bardziej popularnych kasz w Polsce. Mimo to jedna z bardziej niedocenianych, pod kątem możliwości jej wykorzystania w kuchni. Tradycyjnie jemy ją głównie z duszonym mięsem. A szkoda, bo kasza gryczana to świetny pomysł na śniadanie, deser czy sałatkę.

Po to, by to udowodnić przygotowaliśmy 6 specjalnych przepisów: 3 na słodko i 3 wytrwane. Wypróbujcie i przekonajcie się o uniwersalności tej kaszy.

A o tym dlaczego warto jeść kaszę gryczaną oraz jak ją prawidłowo ugotować przeczytacie w naszym artykule: “Kasza – kompendium wiedzy + specjalny bonus”

 

 

 

Kasza gryczana na słodko

 

 

Gryczane muffiny z bananami

 

Składniki (10 sztuk)

100g mąki gryczanej

2 banany

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka naturalnego aromatu migdałowego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka cynamonu

Kaszę gryczaną zmiksować na mąkę i odmierzyć 100g. Banany rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze. W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Połączyć. Przełożyć do foremki na muffiny i piec około 20 minut w temperaturze 180 st. (do suchego patyczka).

 

Wartość energetyczna 1 sztuki: 80 kcal

 

kasza gryczana

 

Nocna gryczanka z bananem i chia

 

Składniki (1 porcja)

¼ szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej

¾ szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego

1 łyżka nasion chia

garść malin

Kaszę zalać wodą (tak żeby zakryła ziarna kaszy) i odstawić na całą noc. W drugiej miseczce do mleka dodać nasiona chia i również odstawić. Kolejnego dnia kaszę przepłukać i dodać do namoczonych w mleku nasion chia. Na wierzch położyć maliny.

 

Wartość energetyczna: 326 kcal

 

 

Czekoladowe ciasto

 

Składniki (12 kawałków)

2 rozgniecione banany

1 łyżeczka soku z cytryny

150 ml wody

50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego

100g mąki gryczanej

150g mąki owsianej

50g posiekanych migdałów

50g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

50g posiekanej gorzkiej czekolady

Kaszę gryczaną i płatki owsiane zmiksować na mąkę. Odmierzyć odpowiednią ilość. W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Połączyć zawartość obu misek. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec około 45-60 minut (do suchego patyczka), w temperaturze 180 st. C.

 

Wartość energetyczna 1 kawałka: 200 kcal

 

kasza gryczana

 

 

Kasza gryczana wytrawnie

 

Sałatka na ciepło z kaszą, burakami i szpinakiem

 

Składniki (6 porcji)

2 szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej

3 duże buraki

50g świeżego szpinaku

½ pora

2 duże ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub kilka gałązek świeżego

szczypta soli

pieprz

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Buraki obrać i pokroić w grubą kostkę. Do buraków dodać rozmaryn, szczyptę soli, pieprzu, sok z cytryny i 1 łyżkę oliwy z oliwek.  Piec około 40 minut, do miękkości. Kaszę ugotować. Pora posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie. Na koniec dodać szpinak i kaszę. Przełożyć do miski. Dodać resztę składników i wymieszać.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 365 kcal

 

 

 

Sałatka z kaszą, bobem i suszonymi pomidorami

 

Składniki (4 porcje)

szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej

szczypta soli

200g ugotowanego i obranego bobu

2 łodygi selera naciowego

50g suszonych pomidorów (około 5 sztuk)

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka soku z cytryny

pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

Kaszę gryczaną ugotować i wystudzić. Selera i suszone pomidory pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i wymieszać.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 255 kcal

 

 

Sałatka z kaszą, grillowaną cukinią i wędzonym pstrągiem

 

Składniki (6 porcji)

2 szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej

2 małe cukinie

400g wędzonego pstrąga

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

Kaszę ugotować i ostudzić. Cukinię pokroić w plastry, posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek i ugrillować. Z pstrąga usunąć ości i podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki wymieszać.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 360 kcal