Komosa ryżowa – dlaczego warto ją jeść? (+bonus 3 przepisy z komosą)

Komosa ryżowa inaczej quinoa to ostatnio bardzo popularny produkt. Prawdziwy hit. Nie jest to tylko kwestia mody, naprawdę jest warta wprowadzenia do diety, szczególnie przez osoby z chorobą Hashimoto oraz na diecie odchudzającej.

Jeśli chcecie wiedzieć jakie jeszcze produkty warto wprowadzić do diety chorując na Hashimoto, zajrzyjcie do naszego artykułu opisującego co jeść w tej chorobie tarczycy.

Po co jeść komosę ryżową?

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa – nazywana jest “Złotym ziarnem Inków”.

Nazywana „złotym ziarnem Inków” komosa należy do pseudozbóż. Oznacza to, że mimo wyglądu i zastosowania podobnego np. do pszenicy nie można jej zaliczyć do zbóż ze względu na pochodzenie. Występuje w trzech kolorach: beżowym, czerwonym i czarnym. Każda ma delikatnie inny posmak, więc warto wypróbować wszystkie trzy.

Komosa ryżowa jest bezglutenowa. Powinniśmy docenić ją również za białko o dobrej przyswajalności. Jako jedno z nielicznych roślinnych źródeł zawiera komplet aminokwasów egzogennych, czyli takich, które muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem.
Znajdziemy w niej dużo żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, cynku, kwasu foliowego i witaminy E.

Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz ma niski indeks glikemiczny. Sprawia to, że mogą po nią sięgać osoby odchudzające się, z insulinoopornością, a także cukrzycą.

Jeśli chcesz wiedzieć jak powinna wyglądać odpowiednio zaplanowana dla Ciebie dieta odchudzająca zapoznaj się z naszą bezglutenową dietą odchudzającą.

Komosę zalicza się do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz wysokiej wartości odżywczej wpływa też korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy działa m.in. przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo.

Jak ugotować komosę?

Najpierw należy ją przepłukać na gęstym sitku. Następnie zalać wodą w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody) i gotować około 15 minut. Podczas gotowania komosa nie zwiększa znacząco swojej objętości. Charakterystyczne jest to, że ugotowana komosa ma małe, białe ogonki.

Oprócz niewątpliwych walorów odżywczych i zdrowotnych komosa ryżowa ma jeszcze jedną zaletę – jest uniwersalna. Świetnie smakuje na słodko, jako dodatek do sałatki lub element głównego dania.

Przepisy na dania z komosą ryżową

Spróbujcie naszych trzech zdrowych propozycji na dania z komosą ryżową na śniadanie, obiad i kolację.

 

śniadanie komosa ryżowa

Komosa ryżowa idealna na lekkie i zdrowe śniadanie!

Śniadaniowa komosa ryżowa

  • Składniki (4 porcje):
  • 1/2 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej
  • szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • szklanka truskawek

Komosę wypłukać i ugotować zgodnie z instrukcją przedstawioną na początku. Do rondelka wlać mleko, wodę. Dodać komosę i szczyptę soli. Gotować około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do każdej miseczki włożyć ugotowaną na mleku komosę wymieszaną z wiórkami. Przykryć pokrojonymi truskawkami (mogą to być też inne owoce)

Wartość odżywcza 1 porcji:
kalorie: 294 kcal
białko: 6g
tłuszcze: 13g
węglowodany: 30g
błonnik:5g

 

Komosa po meksykańsku
Składniki (4 porcje):

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 szklanka nieugotowanej komosy ryżowej
  • 1 szklanka wywaru warzywnego lub wody
  • szklanka pomidorów w puszce
  • 200g czerwonej fasoli (wcześniej namoczonej i ugotowanej do miękkości)
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • szczypta soli
  • pieprz
  • awokado
  • sok z limonki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Oliwę rozgrzać w garnku. Czosnek przecisnąć przez praskę, a papryczkę jalapeno drobno posiekać. Wrzucić do garnka i chwilę podsmażyć. Wszystkie pozostałe składniki dodać do garnka. Doprawić przyprawami. Dusić razem około 20 minut. Na koniec dodać pokrojone w kostkę awokado, kolendrę i skropić sokiem z limonki.

Wartość odżywcza 1 porcji:
kalorie: 352 kcal
białko: 18g
tłuszcze: 8g
węglowodany: 60g
błonnik:12g

 

Sałatka z komosy ryżowej i nasion słonecznika
Składniki (6 porcji):

  • szklanka nieugotowanej komosy ryżowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 6 łyżek nasion słonecznika
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Komosę przepłukać i ugotować zgodnie z instrukcją przedstawioną na początku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Nasiona słonecznika podprażyć na suchej patelni. Do jednej miski przełożyć wszystkie składniki. Doprawić szczyptą soli i pieprzem. Całość skropić oliwą i wymieszać.

Wartość odżywcza 1 porcji:
kalorie: 204 kcal
białko: 7g
tłuszcze: 11g
węglowodany: 21g
błonnik: 3g

Życzymy Smacznego!