Naturalne orzeźwienie – 5 pysznych przepisów na domowe lemoniady

Nadchodzą kolejne upalne dni. Po to, by nie doprowadzić do odwodnienia koniecznie trzeba kontrolować ilość płynów. Przede wszystkim powinna być to woda, ponieważ to ona jest najlepszym napojem na taką pogodę.
W trakcie upałów powinniśmy wypijać o minimum 0,5l więcej niż nasze podstawowe zapotrzebowanie. Obowiązkowo tego pilnujmy.
Jak w przyjemny sposób dodać sobie energii i orzeźwić się w taki upał? Lemoniada to jest to. Wspaniale smakuje i doskonale nawadnia. Na pewno ją polubicie, a dzieci wręcz pokochają te smaki.

 

Truskawkowa lemoniada truskawkowa lemoniada
Składniki
4 szklanki przekrojonych na połówki truskawek
sok z 2 cytryn
2 łyżki miodu
6 szklanek wody
lód
Wszystkie składniki zmiksować w blenederze. Pić z lodem.

 

 

 

 

Malinowa lemoniada
Składniki
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki mrożonych malin
3/4 szklanki soku jabłkowego
3/4 szklanki wody kokosowej
lód
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Pić z lodem.

malinowa lemoniada

 

Miętowo-imbirowa lemoniada
Składniki
2 cytryny
2 cm kawałek świeżego imbiru
szklanka świeżej mięty
1 szklanka wody niegazowanej
2 łyżki miodu
1 szklanka wody gazowanej
lód
Cytrynę obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Pić z lodem.

miętowo-imbirowa lemoniada

 

Arbuzowa lemoniada
Składniki
1/2 średniej wielkości arbuza (obranego ze skórki i bez pestek)
sok z 4 cytryn
szklanka świeżej mięty
szklanka wody gazowanej
lód
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Pić z lodem.

arbuzowa lemoniada

 

Lemoniada z ananasemananasowa lemoniada

Składniki
1 ananas (obrany i pokrojony w kostkę)
sok z 1 cytryny
1 cała cytryna
2 łyżki miodu
2 szklanki wody
lód
Cytrynę obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Pić z lodem.