Obiad bez mięsa? 3 przepisy na smaczne dania
Obiad bez mięsa? Nawet najbardziej zagorzały fan mięsnych obiadów ma czasami ochotę na pewną odmianę. Najczęściej w takiej sytuacji myślimy o plackach, naleśnikach lub kluskach. A szkoda, bo jest tyle możliwości. Choć nie ma oczywiście nic złego w zjedzeniu czasami naleśnika z owocami 🙂
Zdecydowanie warto przynajmniej raz w tygodniu zaplanować obiad bez mięsa. Możliwości jest naprawdę dużo. Przygotowaliśmy dla Was 3 specjalne przepisy. Nie zawierają mąki, ani produktów mlecznych, więc są odpowiednie dla osób z nietolerancjami oraz chorobą Hashimoto i niedoczynnością tarczycy.
Obiad bez mięsa – 3 przepisy na bezmięsne dania
Pieczony batat z gulaszem z ciecierzycą
Składniki (4 porcje)
4 średniej wielkości bataty
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżka garam masala
2 łyżeczki papryki w proszku
sól, pieprz
500g passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki mleka kokosowego
pęczek natki pietruszki
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty umyć i wyszorować, ale nie obierać. Każdego batata nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w piekarniku, około godziny, do miękkości.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir oraz przyprawy. Chwilę razem podsmażyć. Dodać passatę, koncentrat i ciecierzycę. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut. Po tym czasie wlać mleko kokosowe i gotować kolejne 5 minut. Ugotowanego batata naciąć i przykryć gulaszem z ciecierzycą. Posypać natką pietruszki.
Wartość energetyczna 1 porcji: 430 kcal
Falafel z sosem sezamowym
Składniki (4 porcje)
duży pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
2,5 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
1 łyżeczka kminku
420g ugotowanej ciecierzycy
½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
Wszystkie składniki, oprócz orzechów zmiksować na gładką masę w blenderze. Następnie stopniowo dodawać orzechy do otrzymania masy o niezbyt luźnej konsystencji, którą będzie można uformować w falafele. Całość podzielić na 4 części i uformować okrągłe placki o grubości 1 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć falafele. Schować na około 15 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Włożyć blaszkę do piekarnika, piec 30-40 minut. W międzyczasie raz przewrócić.
Wartość energetyczna 1 porcji: 262 kcal
Sos sezamowy do falafela
Składniki (8 porcji)
½ szklanki tahini (pasty sezamowej)*
4 łyżki wody
sok z ½ cytryny
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
szczypta kuminu i papryki w proszku
Wszystkie składniki zmiksować.
*tahini można też przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy długo miksować ziarna sezamu z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek
Wartość energetyczna 1 porcji: 92 kcal
Caponata
Składniki (2 porcje)
2 średniej wielkości bakłażany
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
4 ząbki czosnku
5 łodyg selera naciowego
¼ szklanki zielonych oliwek
400g krojonych pomidorów
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Bakłażany pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę (1 łyżka). Bakłażana podsmażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni i osuszyć na ręczniku papierowym. W garnku rozgrzać pozostałą część oliwy. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 5 minutach dodać pokrojony w kostkę seler naciowy. Do garnka przełożyć bakłażana i pokrojone w ćwiartki oliwki. Dodać pomidory, sól, pieprz i bazylię. Gotować około 10 minut.
Wartość energetyczna 1 porcji: 190 kcal
Takie przepisy są doskonałą propozycją dla osób na diecie odchudzającej oraz chorujących na Hashimoto i niedoczynność tarczycy. Wypróbuj też innych naszych propozycji obiadowych: Dieta przy Hashimoto – sprawdzone przepisy na smaczne obiady