Pasta kanapkowa – 8 propozycji odpowiednich dla osób z Hashimoto

Kanapki to zawsze temat na czasie. To jeden z najszybszych i najłatwiejszych pomysłów na posiłek, szczególnie tych zabieranych na wynos. Co  jednak zrobić kiedy ma się dość wędliny, a ze względów zdrowotnych trzeba zrezygnować z produktów mlecznych? Nagle przestaje brakować pomysłów na to, z czym taką kanapkę przygotować. A możliwości może być naprawdę dużo. I to jakich pysznych i kolorowych.

Przygotowaliśmy dla Was 8 propozycji na pasty kanapkowe. Są bezmięsne, bezmleczne, a niektóre nawet słodkie. Jeśli posmarujemy nimi odpowiedni rodzaj pieczywa, to świetnie nadawać się będą również dla osób z Hashimoto.

Ciekawe propozycje na zdrowe lunchboxy do szkoły lub pracy znajdziecie w artykule: Idealny lunchbox do pracy lub szkoły dla osoby z Hashimoto

 

 

 

Warzywna pasta kanapkowa

 

Z cukiniipasta kanapkowa

Składniki (1 porcja)

2 cukinie

¼ szklanki tahini

1 łyżka oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

ząbek czosnku

sól

Cukinie pokroić w paski i ugrillować (na patelni lub w piekarniku). Wystudzić. Zmiksować z resztą składników.

 

 

Z awokado

pasta kanapkowa

Składniki (1 porcja)

awokado

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

szczypta chilli

Z awokado usunąć pestkę i wydrążyć z łupiny. Rozgnieść widelcem lub zmiksować z dodatkiem reszty składników.

 

 

Z pieczonej papryki

Składniki

2 czerwone papryki

1 łyżka oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

Papryki przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 20 minut. Papryki przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Dzięki temu po wystudzeniu łatwiej będzie można pozbyć się skórki. Obrane papryki zmiksować z resztą  składników.

 

 

pasta kanapkowa

 

 

Z czarnych oliwek

Składniki

szklanka czarnych oliwek

ząbek czosnku

szczypta soli

pieprz

Wszystkie składniki zmiksować.

 

 

 

Z czerwonej soczewicy

Składniki

½ szklanki czerwonej soczewicy

1 szklanka wody (do gotowania soczewicy)

1 łyżka oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

szczypta soli

szczypta chilli

pieprz

*taką pastę można zrobić również z fasoli czy ciecierzycy

Soczewicę wypłukać na sitku i razem z wodą przełożyć do garnka. Ugotować do miękkości (około 10-15 minut). Odcedzić i wystudzić, a następnie zmiksować z pozostałymi składnikami.

 

 

 

Pasta kanapkowa na słodko

 

Z migdałów i kakao

Składniki

1 łyżka zmielonych na pastę migdałów

½ łyżeczki kakao

½ łyżeczki miodu

Wszystkie składniki wymieszać.

 

 

Z nasion słonecznika

Składniki

szklanka nasion słonecznika

½ szklanki wody

2 łyżki miodu

szczypta cynamonu

Wszystkie składniki zmiksować

 

 

Dżem z nasionami chia

Składniki

½ szklanki musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek)

2 łyżki nasion chia

1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na noc do lodówki.