Pasta kanapkowa – 8 propozycji odpowiednich dla osób z Hashimoto
Kanapki to zawsze temat na czasie. To jeden z najszybszych i najłatwiejszych pomysłów na posiłek, szczególnie tych zabieranych na wynos. Co jednak zrobić kiedy ma się dość wędliny, a ze względów zdrowotnych trzeba zrezygnować z produktów mlecznych? Nagle przestaje brakować pomysłów na to, z czym taką kanapkę przygotować. A możliwości może być naprawdę dużo. I to jakich pysznych i kolorowych.
Przygotowaliśmy dla Was 8 propozycji na pasty kanapkowe. Są bezmięsne, bezmleczne, a niektóre nawet słodkie. Jeśli posmarujemy nimi odpowiedni rodzaj pieczywa, to świetnie nadawać się będą również dla osób z Hashimoto.
Ciekawe propozycje na zdrowe lunchboxy do szkoły lub pracy znajdziecie w artykule: Idealny lunchbox do pracy lub szkoły dla osoby z Hashimoto
Warzywna pasta kanapkowa
Z cukinii
Składniki (1 porcja)
2 cukinie
¼ szklanki tahini
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
ząbek czosnku
sól
Cukinie pokroić w paski i ugrillować (na patelni lub w piekarniku). Wystudzić. Zmiksować z resztą składników.
Z awokado
Składniki (1 porcja)
awokado
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta chilli
Z awokado usunąć pestkę i wydrążyć z łupiny. Rozgnieść widelcem lub zmiksować z dodatkiem reszty składników.
Z pieczonej papryki
Składniki
2 czerwone papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Papryki przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 20 minut. Papryki przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Dzięki temu po wystudzeniu łatwiej będzie można pozbyć się skórki. Obrane papryki zmiksować z resztą składników.
Z czarnych oliwek
Składniki
szklanka czarnych oliwek
ząbek czosnku
szczypta soli
pieprz
Wszystkie składniki zmiksować.
Z czerwonej soczewicy
Składniki
½ szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka wody (do gotowania soczewicy)
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
szczypta soli
szczypta chilli
pieprz
*taką pastę można zrobić również z fasoli czy ciecierzycy
Soczewicę wypłukać na sitku i razem z wodą przełożyć do garnka. Ugotować do miękkości (około 10-15 minut). Odcedzić i wystudzić, a następnie zmiksować z pozostałymi składnikami.
Pasta kanapkowa na słodko
Z migdałów i kakao
Składniki
1 łyżka zmielonych na pastę migdałów
½ łyżeczki kakao
½ łyżeczki miodu
Wszystkie składniki wymieszać.
Z nasion słonecznika
Składniki
szklanka nasion słonecznika
½ szklanki wody
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
Wszystkie składniki zmiksować
Dżem z nasionami chia
Składniki
½ szklanki musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek)
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka miodu
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na noc do lodówki.