Pomarańczowo-kakaowe ciasto bez mąki – pyszny i prosty przepis

Czasami każdy z nas ma ochotę na coś słodkiego. W takiej sytuacji wcale nie musimy rezygnować ze stosowania dobrej, zdrowej diety, nawet odchudzającej. Pod warunkiem, że słodki wypiek przygotujemy sami i oczywiście zjemy odpowiednią porcję.

Dzisiaj mamy dla Was przepis z bloga Nigelli Lawson, który lekko zmodyfikowaliśmy. Jest to bardzo pomarańczowe ciasto kakaowe. Wilgotne, aromatyczne, pyszne, a do tego naprawdę łatwe w wykonaniu.

Wśród składników nie ma mąki ani tak popularnego w wypiekach masła czy chociażby oleju. Zastosowanie bezglutenowego proszku do pieczenia pozwala na wykorzystanie tego przepisu również w diecie bezglutenowej.

 

ciasto bez mąki

 

Pomarańczowo-kakaowe ciasto bez mąki

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 20cm, 15 kawałków)

2 pomarańcze (375g)

6 jajek

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

200g mielonych migdałów

150g ksylitolu

50g kakao

Całe pomarańcze przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i gotować pod przykryciem przez 2 godziny. Wodę wylać, a pomarańcze wystudzić.

Pomarańcze (razem ze skórką) zmiksować na pulpę. Dodać resztę składników i wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec około 60 minut, do suchego patyczka.

 

Wartość energetyczna 1 kawałka: 155 kcal

 

Na naszym blogu znajdziesz również inne przepisy na ciasto bez mąki. Jeden z nich to: “Makowiec bez mąki? To możliwe, a do tego jakie pyszne”