Zapobiegaj przeziębieniu – dieta na odporność

Czy wiecie, że dieta ma ogromny wpływ na odporność organizmu i może zapobiegać przeziębieniu oraz grypie? Jeśli nie chcesz zachorować, przeczytaj nasz artykuł.

Pierwszymi oznakami jesieni są dzisiaj telewizyjne reklamy leków i wszelkiego rodzaju suplementów mających nas uchronić od przeziębienia. W okresie jesienno-zimowym zachorowań na przeziębienie i grypę jest więcej niż latem. Dzieje się tak przez wahania temperatury i ciśnienia. Powodują one ogólny spadek kondycji fizycznej i psychicznej organizmu, a tym samym spadek odporności. Brakuje również słońca, więc organizm produkuje mniej witaminy D.

To czy zachorujemy wynika w dużej mierze od naszej odporności. Czy oznacza to, że musimy od razu wybrać się do apteki po garść farmaceutyków? Nie! O wiele łatwiej i zdrowiej wzmacniać swoją odporność za pomocą diety!

Dieta to nasza podstawowa broń w walce z przeziębieniem. Zawarte w pokarmie składniki mineralne i witaminy nasz organizm wykorzystuje do poprawienia odporności. Najcenniejsze w zapobieganiu przeziębieniom będą: witamina A, C, E i PP, magnez, cynk, selen, żelazo i beta-karoten oraz bioflawony i przeciwutleniacze. Jeśli nasza codzienna dieta będzie bogata w te substancje, nie powinniśmy mieć problemów z przeziębieniem.

Witamina A

Żartobliwie możemy powiedzieć, że ta witamina “zamyka drzwi drobnoustrojom”. Ma udział w zwiększeniu ilości komórek odpornościowych i wpływ na czynność tkanki nabłonkowej. Witamina A zabezpiecza organizm przed infekcjami dróg oddechowych. Jeśli już zachorujemy, skraca czas trwania choroby.

Źródła witaminy A: wątróbka, masło, jajka, mleko.

Witamina C

Powszechnie kojarzona z odpornością. Wzmacnia organizm, ochrania go przed wolnymi rodnikami. Wpływa na tworzenie kolagenu, który z kolei uczestniczy w odnawianiu komórek i tkanek m.in. naczyń krwionośnych. Kolagen również uszczelnia błony śluzowe, zapobiegając przenikaniu wirusów np. grypy.

Uwaga! Osoby palące papierosy powinny dostarczać do organizmu więcej witaminy C niż niepalące, ponieważ tytoń szczególnie blokuje jej wchłanianie.

Źródła witaminy C: cytrusy, natka pietruszki, owoce dzikiej róży, papryka, kapusta, aronia, czarna porzeczka.

Witamina E

Zwana “witaminą młodości”. Jej właściwości powodują hamowanie procesu starzenia się komórek. Silny przeciwutleniacz. Poprawia przyswajanie witaminy A wzmacniającej odporność.

Kobiety przyjmujące leki hormonalne i przechodzące menopauzę, powinny uzupełnić dietę w tę witaminę.

Źródła witaminy E: nasiona słonecznika, olej rzepakowy, soja, szpinak, brukselka, pełnoziarniste pieczywo.

Witamina PP

Jest odporna na procesy, które zachodzą podczas przechowywania i przetwarzania żywności. W okresie zachorowań ważna, ponieważ łagodzi dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Odpowiada za pracę układu nerwowego. Działa łagodząco na bóle głowy, które często pojawiają się np. podczas przeziębienia.

Źródła witaminy PP: chude mięso, ryby, drób, nasiona roślin strączkowych, awokado.

Beta-karoten

Jest prowitaminą witaminy A. Ma wpływ na odporność dzięki neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie. Chroni przewód pokarmowy i układ oddechowy przed infekcjami i zapobiega rozedmie płuc. Redukuje niekorzystne skutki chemioterapii i radioterapii.

Źródła beta-karotenu: brzoskwinie, morele, mango, śliwki, jarmuż, dynia, marchew, natka pietruszki.

Magnez

Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Pomaga zapobiegać stresowi, który dodatkowo osłabia nasz organizm. Zalecany także podczas depresji. Redukuje przemęczenie.

Źródła magnezu: kasza gryczana, kakao, pieczywo pełnoziarniste.

Cynk

Odpowiada za ochronę przed wolnymi rodnikami. Jest składnikiem wielu enzymów, wpływa na odporność, a także na wszystkie funkcje organizmu. Przeciwdziała nadmiernemu wypadaniu włosów. Niedobór cynku może powodować niedokrwistość i częstsze zapadanie na różnego rodzaju infekcje.

Źródła cynku: nasiona słonecznika, kasza gryczana, orzechy.

Ciekawostka: Powszechnie dzisiaj wiadomo, że cynk należy do mikroelementów niezbędnych naszemu organizmowi. Fakt ten uznano jednak dopiero w 1957 roku.

Żelazo

Zwiększa odporność organizmu, nadaje zdrowy wygląd skórze. Odpowiada za transport tlenu w organizmie. Zapobiega przemęczeniu. Przy niedoborze, może występować bezsenność i osłabienie, które zwiększają podatność na choroby.

Jego przyswajanie hamuje duża ilość kawy i herbaty w diecie!

Źródła żelaza: mięso, podroby, jajka, nasiona roślin strączkowych.

Selen

Tworzy silny utleniacz – peroksydazę. Chroni czerwone krwinki i serce przed wolnymi rodnikami. Pomaga walczyć z depresją i nadmierną nerwowością. Osoby, które mają niedobory selenu, częściej się przeziębiają.

Źródła selenu: mięso, ryby, jaja, pełnoziarniste produkty zbożowe.

Witamina D

Należy pamiętać, że witamina ta jest syntetyzowana przez organizm głównie pod wpływem promieni słonecznych. W okresie jesieni i zimy, pomyślmy o dostarczeniu jej naszemu ciału w inny sposób. Szczegółowy opis witaminy D znajdziecie w naszym artykule “Witamina D – Uchroń się przed jej niedoborem“.

Źródła witaminy D: ryby morskie

Co zmniejsza odporność?

Istnieją również produkty, których nadużywanie wpływa niekorzystnie na odporność. Należą do nich: kofeina, alkohol i produkty zanieczyszczone metalami ciężkimi (kadm, rtęć i ołów). Szkodzi także w tej kwestii palenie tytoniu. Produkty i składniki te blokują wchłanianie witamin, dlatego radzimy ograniczać je w sezonie jesienno-zimowym, w którym jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie i grypę.

Warto myśleć o swojej odporności cały rok, wzbogacając i urozmaicając swoją dietę w cenne składniki. Pamiętajmy, że jesienią i zimą są one szczególnie niezbędne.