Rozgrzewające zupy – 3 smaczne przepisy

Niestety nastał czas z zimnymi i długimi wieczorami. Szybko to się nie skończy. Dlatego my już szukamy pomysłów jak ten czas uprzyjemnić. A można to zrobić naprawdę smacznie 🙂 Aromatyczne i rozgrzewające zupy to jest to. Wystarczą sezonowe warzywa i aromatyczne przyprawy.

Dodatkowo nasze rozgrzewające zupy to lekki i niskokaloryczny posiłek, więc jest świetnym pomysłem na kolację dla osób na diecie odchudzającej lub dbających o linię. Wszystkie nasze przepisy mogą wykorzystać również osoby z chorobą Hashimoto.

 

3 przepisy na smaczne rozgrzewające zupy

 

Krem z dyni

Składniki (6 porcji)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka curry
400g dyni
2 szklanki wywaru warzywnego
2 szklanki mleka kokosowego
sól, pieprz
+ 1 łyżeczka pestek dyni na każdą porcję

Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Podsmażyć kilka minut. Następnie dodać imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i curry. Dynię obrać i pokroić. Ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie zmiksować. Puree dyniowe przełożyć do garnka. Dodać wywar, mleko i zawartość patelni. Gotować 10 minut. Ponownie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Pestki dyni podsmażyć na suchej patelni i dodać do każdej porcji zupy.

Wartość energetyczna 1 porcji: 195 kcal

 

krem z dyni

 

 

Krem brokułowy ze szpinakiem

Składniki (4 porcje)
1 brokuł
1,5 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 cebula
6 ząbków czosnku
5 szklanek wywaru warzywnego
3/4 szklanki świeżej kolendry
2 szklanki świeżego szpinaku
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny

Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Łodygi brokuła oddzielić od różyczek. Różyczki lekko rozdrobnić, skropić oliwą (1 łyżeczka). Oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku 15-20 minut. Łodygi pokroić i odstawić.
Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć kilka minut. Dodać wywar i łodygi brokuła. Przykryć i gotować około 5-10 minut.
Kolendrę oraz szpinak zblanszować (wrzucić na chwilę do wrzątku) i odcisnąć. Dodać do blendera razem z zupą i zmiksować. Przelać ponownie do garnka i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać upieczone różyczki brokuła i skórkę z cytryny.

Wartość energetyczna 1 porcji: 80 kcal

 

zupa z cukinii

 

Krem z marchewki

Składniki (4 porcje)
500g marchewki
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 średniej wielkości cebula
seler naciowy
1 cm kawałek świeżego imbiru
2 szklanki wywaru warzywnego
sól, pieprz
szczypiorek lub natka pietruszki

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Marchewkę obrać i pokroić w grube plastry. Przełożyć na blaszkę i skropić oliwą (1 łyżka). Piec w piekarniku około godzinę, mieszając kilkukrotnie. Pozostałą część oliwy rozgrzać w garnku. Wrzucić posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę, aż się zaszkli. Dodać pokrojonego selera i starty imbir. Po chwili wrzucić pieczoną marchewkę, wywar, sól, pieprz i 2 szklanki wody. Zagotować. Gotować około 45 minut. Zmiksować. Podawać z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Wartość energetyczna 1 porcji: 95 kcal

 

rozgrzewające zupy