Śniadanie na każdy dzień tygodnia – przepisy idealne w Hashimoto

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w trakcie dnia. Mimo często napiętego poranka trzeba o nie zadbać. Nie muszą to być skomplikowane posiłki, ale na pewno sama kawa nie zapewni nam tego, co powinniśmy dostarczyć w pierwszym posiłku.

Lepiej jest poświęcić na nie chwilę i dobrze rozpocząć dzień. Bo to, jak wygląda pierwsza część dnia pod kątem posiłków wpływa na popołudnie i wieczór. Jeśli zadbamy o odpowiednie śniadanie i późniejsze przekąski, to po powrocie z pracy lub szkoły nie dopadnie nas „wilczy głód”.

Osoby z Hashimoto i niedoczynnością tarczycy przyjmujące rano leki powinny zjeść śniadanie godzinę po połknięciu tabletki. Jest to niezwykle istotne. O tym jak prawidłowe przyjmowanie leków wpływa na leczenie niedoczynności tarczycy przeczytasz w naszym artykule: „Leczenie niedoczynności tarczycy a prawidłowe przyjmowanie leków”.

Przygotowaliśmy 7 propozycji śniadań na każdy dzień tygodnia, które spełniają wymagania diety w Hashimoto i niedoczynności tarczycy.

Jedne przepisy są proste i szybkie w wykonaniu, idealne na dni robocze, inne trochę bardziej złożone na świąteczne, weekendowe śniadanie. Co ważne, część z nich można wstępnie przygotować poprzedniego dnia, co znacznie skraca czas, który będzie trzeba poświecić rano. Smacznego!

 

 

Nocna owsianka z jabłkiem

 

Składniki (1 porcja)

½ szklanki mleka kokosowego

3 łyżki płatków owsianych

1 jabłko

szczypta cynamonu

Jabłko zetrzeć na tarce i posypać cynamonem. Wymieszać. Przełożyć do słoika lub miseczki i dodać resztę składników. Wymieszać. Wstawić na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia wystarczy wyjąć i zjeść 🙂

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 390 kcal

 

śniadanie

 

Czekoladowa owsianka

 

Składniki (1 porcja)

1 łyżka orzechów laskowych

3 suszone daktyle

3 łyżki płatków owsianych

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

szklanka mleka migdałowego lub ryżowego

Orzechy, daktyle, płatki, kakao i skórkę zmiksować w blenderze (tę część można przygotować poprzedniego dnia). Przełożyć do rondla razem z mlekiem. Gotować około 3 minut.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 355 kcal

 

Szakszuka

 

Składniki (1 porcja)

mała cebula

garść świeżego szpinaku

¼ papryki

szklanka krojonych pomidorów

1 łyżka oliwy z oliwek

szczypta chilli

szczypta soli

2 jajka

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć około 5 minut. Wrzucić szpinak. Po chwili dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i smażyć kilka minut. Na patelni zrobić 2 zagłębienia i wbić w nie jajka. Patelnię przykryć pokrywką. Smażyć, aż białko jajka będzie ścięte.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 285 kcal

 

śniadanie

 

Tortilla z kalafiora

 

Składniki (6 sztuk)

¾ kalafiora (650g)

2 jajka

¼ szklanki posiekanej natki pietruszki

sok z ½ limonki

sól i pieprz do smaku

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Na blachę piekarnika położyć papier do pieczenia. Kalafiora podzielić na mniejsze części i zmiksować w blenderze. Ugotować na parze (wystarczy kilka minut). Ugotowanego kalafiora przełożyć na gazę lub ściereczkę i dokładnie odcisnąć. Jajka wybić do miski i wymieszać. Dodać natkę, sok, przyprawy i kalafiora. Wymieszać. Z powstałej masy uformować 6 cienkich placków i ułożyć je na przygotowanej blaszce. Piec 10 minut, a następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 5 minut. Wystudzić na kratce.

*to kolejny przepis, który w całości można przygotować poprzedniego dnia. Taka tortilla jest alternatywą dla pieczywa. Można ją zjeść np. z dodatkiem domowej wędliny i świeżymi warzywami

 

Wartość energetyczna 1 sztuki: 48 kcal

 

Różowy koktajl

 

Składniki (1 porcja)

¾ szklanki malin (mogą być mrożone)

1 mały burak

1 łyżka nasion chia

szczypta cynamonu

1 łyżeczka miodu

szklanka mleka migdałowego lub ryżowego

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 250 kcal

 

śniadanie

 

Bananowe placki

 

Składniki (2 porcje)

1 dojrzały banan

¼ szklanki (75g) masła orzechowego, np. migdałowego

2 jajka

Banana rozgnieść widelcem. Dodać masło i jajka. Wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rozgrzać patelnię teflonową. Placki smażyć do zarumienienia z obu stron (1 placek to 1 łyżka masy). Jeśli placki będą przywierać można patelnie posmarować np. nasączonym w oliwie ręczniku papierowym.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 350 kcal

 

 

Jajka sadzone w papryce

 

Składniki (1 porcja)

2 jajka

papryka

szczypta soli

pieprz

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Patelnie przesmarować nasączonym w oliwie ręcznikiem papierowym. Z papryki wykroić 2 pierścienie. Usunąć gniazdo nasienne. Przełożyć je na patelnie i smażyć kilka minut. W środek każdego pierścienia z papryki wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć 3 minut z jednej strony, a następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 165 kcal

 

 

Śniadanie to jeden z 4 lub 5 posiłków, które należy zjeść w trakcie dnia. Nie wolno zmarnować dobrego rozpoczęcia i pilnować zasad również w pozostałych posiłkach.

Pamiętaj, że odpowiednia dieta to jeden z elementów leczenia Hashimoto i niedoczynności tarczycy i nie wolno tego bagatelizować. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja dieta jest zgodna z zasadami w tych chorobach tarczycy wybierz „Dieta w Hashimoto” lub „Dieta w niedoczynności tarczycy”