Sok z czarnego bzu – naturalny lek, nie tylko na przeziębienie

Sok z czarnego bzu był znany ze swoich prozdrowotnych właściwości już od bardzo dawna. Ich drzewa uznawane były za niemalże święte. Nie mogły być wykorzystywane na opał, a ich złamanie było srogo karane, nawet śmiercią.

Obecnie czarny bez zyskuje coraz więcej zwolenników, którzy szukają alternatywy dla aptecznych specyfików. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, czyli sezonie przeziębień i grypy. Wówczas sok z czarnego bzu jest prawdziwym hitem. I bardzo słusznie.

 

Co kryją w sobie owoce czarnego bzu?

 

pektyny, czyli rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego

– garbniki, które po części odpowiadają za cierpki smak owoców, ale mają też szereg korzystnych dla zdrowia właściwości

– przeciwutleniacze, m.in. antocyjany, które nadają owocom ciemny kolor, a także kwercetyna i rutyna

– witaminę C, beta-karoten (są to składniki wyjątkowo ważne w profilaktyce i leczeniu przeziębienia. Więcej informacji na ich temat znajdziecie w naszym artykule “Zapobiegaj przeziębieniu – dieta na odporność”)

– składniki mineralne: żelazo, wapń, potas

 

sok z czarnego bzu

 

Jakie właściwości zdrowotne mają owoce z czarnego bzu?

 

– są niezwykle pomocne w leczeniu i zapobieganiu przeziębieniu i grypie

Działają przeciwkaszlowo, wykrztuśnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Do tego przeciwgorączkowo i napotnie.

Badania nad owocami czarnego bzu wykazały, że dzięki nim można skrócić czas trwania grypy i przeziębienia aż o 3-4 dni. Do tego świetnie sprawdzają się w profilaktyce infekcji oraz zmniejszają ryzyko rozwoju powikłań, które w przypadku grypy są bardzo poważne. Okazało się również, że składniki aktywne czarnego bzu były skuteczne przeciwko 10 szczepom wirusa grypy oraz bakteriom odpowiedzialnym za anginę (Streptococcus pyogenes)

 

regulują trawienie

Z powodzeniem można je stosować w zaparciach, wzdęciach i przy zgadze, a nawet stanach zapalnych żołądka i jelit.

 

korzystnie wpływają na pracę układu moczowego

W medycynie ludowej owoce czarnego bzu wykorzystywane są przy problemach z nerkami i nadmiernym gromadzeniu wody (obrzękach), ponieważ działają moczopędnie.

 

działają przeciwbólowo, w sposób zbliżony do ibuprofenu, oraz przeciwzapalnie

Z tego względu owoce czarnego bzu stosowane są jako wsparcie leczenia m.in. nerwobóli oraz rwy kulszowej.

 

poprawiają stan naczyń krwionośnych

Dzieje się to dzięki uszczelnianiu ścian naczyń, które stają się bardziej elastyczne. Natomiast rutyna znajdująca się w owocach czarnego bzu zmniejsza krwawienia oraz siniaki

 

– dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki, działają przeciwnowotworowo oraz opóźniają procesy starzenia

 

działają przeciwalergiczne, dzięki hamowaniu wydzielania histaminy

 

zmniejszają objawy chorób skóry, w tym łuszczycy

 

czarny bez

 

Przeciwwskazania

 

Sok z czarnego bzu mogą pić wszyscy powyżej 2 roku życia.

Przeciwwskazania dotyczą świeżych owoców, szczególnie tych niedojrzałych, które zawierają duże ilości trującej sambunigryny i sambucyny.

Bez obaw. Produkcja soków, czyli gotowanie (koniecznie bez przykrycia) całkowicie usuwa te składniki z owoców. Dzięki temu powstały sok jest bezpieczny.

 

 

Jak często pić sok z czarnego bzu przy przeziębieniu i grypie?

 

owoce czarnego bzu

Należy wypić 2-3 razy dziennie porcję 50 ml soku. Można go rozcieńczyć ciepłą wodą. W ramach profilaktyki, w okresie przeziębieniowym wystarczy 1 łyżka soku, kilka razy w tygodniu.

Sok z czarnego bzu można przygotować samodzielnie w domu. Nie każdy jednak ma takie możliwości, a przede wszystkim dostęp do owoców oddalonych od ruchliwych ulic. Jeśli więc nie mamy rodziców lub dziadków na wsi, to taki sok możemy również kupić.

Koniecznie trzeba bardzo dokładnie sprawdzić etykietę. Bywa tak, że w soku z czarnego bzu, tych prozdrowotnych owoców jest tylko kilka procent. Dobrej jakości produkt to wyłącznie 100% sok z owoców czarnego bzu.

 

Jeśli interesują Was naturalne sposoby walki z przeziębieniem musicie koniecznie wypróbować nasz przepis na domowy syrop.