Sezon na szparagi – czas start! Dlaczego warto wykorzystać go w pełni?

Sezon na szparagi właśnie ruszył i potrwa tylko przez 2 miesiące, do końca czerwca. To jedno z najwcześniej zbieranych warzyw. Sezonowość to bardzo dobra zasada przy wyborze warzyw i owoców. Dlatego przygotowaliśmy kilka ważnych informacji o tym dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety.

Szacuje się, że szparagi znane były już 5000 lat temu w Egipcie, Chinach i starożytnym Rzymie, a ich nazwa pochodzi o greckiego słowa „asparagus”, czyli „młody pęd”. W Polsce pojawiły się znacznie później, bo w XVIII wieku, ale dopiero od niedługiego czasu wykorzystywane są tak powszechnie. Jeszcze nie tak dawno kojarzyły się z daniami ekskluzywnymi. Obecnie największe, polskie uprawy tego warzywa znajdują się w Wielkopolsce.

Wyróżniamy 2 główne rodzaje szparagów: zielone i białe. Te białe rosną pod ziemią, a zielone nad ziemią i barwę zawdzięczają roślinnemu barwnikowi chlorofilowi. Zdecydowanie mniej popularne są szparagi fioletowe i jada się je głównie w Anglii.

 

szparagi

 

Wartość odżywcza

 

Pod kątem zawartości składników mineralnych i witamin bardziej wartościowe są szparagi zielone. Jednak niezależnie od rodzaju, szparagi to w 95% woda. Mimo to charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, a przy tym niską kalorycznością – ok. 18 kcal w 100g i niskim indeksem glikemicznym (IG 15).

 

Co kryją w sobie szparagi?

 

białko – szparagi to jedno z nielicznych warzyw z bogatych w białko (około 2g w 100g)

witaminy: witamina K, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, kwas foliowy, witamina A, E i C

składniki mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo, mangan, chrom

błonnik pokarmowy

– inulina – naturalny prebiotyk

sterole roślinne – związki, które w naturalny sposób regulują stężenie cholesterolu we krwi

O tym, jak powinna wyglądać dieta przy podwyższonym stężeniu cholesterolu we krwi dowiesz się z naszego artykułu: “Dieta obniżająca stężenie cholesterolu we krwi – co jeść, czego unikać?”

antyoksydanty, np. beta-karoten, rutyna, kwercetyna, glutation

 

szparagi

 

Szparagi – właściwości prozdrowotne

 

W tradycyjnej medycynie chińskiej wykorzystywano je jako lek na kaszel oraz afrodyzjak.

Jakie inne prozdrowotne właściwości wykazują te warzywa?

– dzięki wysokiej zawartości potasu, antyoksydantów oraz steroli pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia. Zmniejszają ryzyko powstawania blaszki miażdżycowej, a także regulują ciśnienie tętnicze krwi i  poziom cholesterolu we krwi

– glutation, znajdujący się w szparagach to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, który działa przeciwnowotworowo i opóźnia procesy starzenia

– są źródłem prebiotyków (m.in. inuliny), które wspierają florę bakteryjną oraz regulują pracę przewodu pokarmowego

– działają moczopędnie oraz zmniejszają ryzyko powstawania kamieni nerkowych dzięki obecności asparaginy. Związek ten pobudza również organizm do wydzielania insuliny i glukagonu

– błonnik pokarmowy, w który bogate są szparagi zapobiega zaparciom i reguluje perystaltykę jelit

 

 szparagi

 

Zastosowanie w kuchni

 

Zielone szparagi w odróżnieniu do białych nie wymagają wcześniejszego obierania. Jednak w obu przypadkach należy pozbyć się zdrewniałego końca. Można je gotować w wodzie, na parze, smażyć, piec w piekarniku oraz ugotować z nich zupę. Zielone szparagi warto gotować „na stojąco”, ponieważ główki nie wymagają długiej obróbki termicznej.

Idealnym dodatkiem do tych warzyw będzie po prostu oliwa z oliwek i sok z cytryny. Świetnie komponują się również z jajkami.