Zakwas na barszcz – przepis idealny nie tylko na święta

Nie ma prawdziwego barszczu czerwonego bez zakwasu. Jeśli nigdy nie próbowaliście, to zmieńcie to w tym roku. Na nastawienie zakwasu na barszcz przyszedł właśnie ostatni moment.

To naprawdę bardzo proste, a wykorzystać go będzie można nie tylko do barszczu. Okazuje się, że taki zakwas na barszcz ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości.

Ale najpierw przepis, czyli jak krok po kroku przygotować pyszny i zdrowy zakwas na barszcz.

 

zakwas na buraki

 

Zakwas na barszcz

 

Składniki

1 kg buraków

2l wody

2 płaskie łyżki soli

szczypta kminku

2-3 liście laurowe

2-3 ziarna ziela angielskiego

5 ząbków czosnku (obranych i przekrojonych na pół)

 

Przygotowanie:

  1. Buraki najpierw myjemy, obieramy, odcinamy końcówki i kroimy w dość grubą kostkę lub plastry.
  2. Zakwas na barszcz przygotowujemy w neutralnym naczyniu, czyli takim, które nie będzie reagowało z kwasem. Świetnie nada się np. duży szklany słój. Wcześniej warto go sparzyć wrzątkiem.
  3. Pokrojone buraki oraz kminek, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek przekładamy do naczynia.
  4. Przyszedł czas na zalewę. Do 2 l przegotowanej i ostudzonej wody dodać 2 płaskie łyżki soli i wymieszać dokładnie, do rozpuszczenia soli. Wlać do naczynia z burakami, tak, żeby woda przykryła całą zawartość. Buraki nie mogą pływać po powierzchni. Można je dodatkowo docisnąć np. talerzem.
  5. Naczynie przykryć gazą lub lnianą ściereczką i założyć gumkę recepturkę.
  6. Odstawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Może to być każde pomieszczenie w domu. Ważne, żeby spełniało te wymagania.
  7. Raz dziennie zdejmujemy gazę lub ściereczkę i sparzoną wrzątkiem drewnianą łyżką mieszamy. Na powierzchni będzie zbierać się pianka, którą należy zbierać.
  8. Zakwas na barszcz gotowy jest po tygodniu. Wówczas należy przecedzić go przez sitko i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce, nawet przez kilka tygodni.

 

Pamiętajcie, żeby pod żadnym pozorem nie wyrzucać buraków. Warto przygotować z nich sałatkę. Nic nie może się zmarnować.

zakwas na barszcz

 

Dlaczego warto pić zakwas buraczany nie tylko podczas Wigilii?

 

Korzyści płynących z regularnego picia zakwasu buraczanego jest mnóstwo. Przygotowujmy go nie tylko w okresie świąt. Kilka razy w roku można zastosować swego rodzaju intensywną kurację zakwasem buraczanym i przez 2-3 tygodnie pić codziennie szklankę.

 

Jaki wpływ na zdrowie może mieć zakwas na barszcz pity regularnie?

– jest bogaty w kwas foliowy oraz żelazo przez co korzystnie wpływa na skład krwi oraz zapobiega niedokrwistości

– tak jak wszystkie kiszonki, zakwas buraczany jest źródłem korzystnych bakterii kwasu mlekowego, które regulują florę bakteryjną jelit. Jest naturalnym probiotykiem, więc jest szczególnie polecany osobom z problemami ze strony przewodu pokarmowego oraz po antybiotykoterapii

– wspomaga pracę wątroby oraz nerek

– wzmacnia odporność

– dzięki antocyjanom, które są silnymi przeciwutleniaczami może być elementem profilaktyki nowotworowej

– wspiera wydalanie kwasu moczowego z organizmu, dlatego powinny wprowadzić go osoby z dną moczanową

– przeciwdziała zaparciom

– obniża stężenie cholesterolu we krwi (po wskazówki dotyczące diety wpływającej na obniżenie stężenia cholesterolu zapraszamy do artykułu: “Dieta obniżająca stężenie cholesterolu we krwi – co jeść, czego unikać?”

 

Święta tuż, tuż. Jak już nastawicie zakwas na barszcz, to wypróbujcie koniecznie pysznych, bezglutenowych pierniczków. Przepis znajdziecie tutaj: “Bezglutenowe pierniki – idealne dla osób z Hashimoto”