Zamiennik jajka – 10 propozycji + przepis na wegańską bezę

Jajka to nie tylko bogactwo składników mineralnych i witamin, ale również ważny składnik wielu potraw i wypieków. Trudno wyobrazić sobie naleśniki czy domowe ciasto bez dodatku jajek. Odpowiadają za właściwą konsystencję, kolor i strukturę.

Czy osoby z alergią lub nietolerancją na jajka, a także weganie są skazani na dietę bez pysznych wypieków? Oczywiście, że nie.

Jeśli właśnie zabierasz się za przygotowanie ciasta i zabrakło Ci jajka, to jest sposób, żeby z tego wybrnąć bez wychodzenia do sklepu. Jest spora szansa, że masz w domu chociaż 1 zamiennik jajka.

Jajek w jajecznicy nie zamienimy, ale w cieście mamy wiele możliwości. Zamiennik jajka jest naprawdę możliwy i są to proste, ogólnodostępne produkty.

 

jajka

 

Zamiennik jajka – jakie produkty wykorzystać?

 

Poniżej przygotowaliśmy zestawienie produktów, których dodatek może zastąpić 1 jajko

 

papka z siemienia lnianego

2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalać gorącą wodą i odstawić na 3-5 minut. Po tym czasie powstaje masa, a 1 czubata łyżka tej masy zastępuje 1 jajko

 

papka z płatków owsianych

Do 1 łyżki płatków dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do napęcznienia

zamiennik jajka

 

pół dojrzałego banana, rozgniecionego dobrze np. widelcem

 

nasiona chia

1 łyżkę nasion zmiksować z 1/3 szklanki wody i odstawić na 15 minut

O tym dlaczego warto wprowadzić nasiona chia do swojej diety przeczytacie w naszym artykule: “9 powodów, dla których powinnaś wprowadzić do swojej diety nasiona chia”

zamiennik jajka

 

1/3 szklanki puree z dyni lub batata

 

3 łyżki masła orzechowego (bez dodatku cukru, w składzie powinny być same orzechy)

zamiennik jajka

 

 

1 łyżka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 3 łyżkami wody

 

1/3 szklanki musu jabłkowego

zamiennik jajka

 

 

1 łyżeczka sody oczyszczonej wymieszana z 1 łyżką octu jabłkowego

 

rozgniecione dojrzałe awokado

O awokado poczytacie na naszym blogu: “Awokado – owoc na wagę złota”

zamiennik jajka

 

 

Takie dodatki zmieniają delikatnie smak i kolor wypieku, ale podtrzymują strukturę ciasta, mimo braku jajka. Jeśli zależy nam również na jajecznym smaku potrawy, to można to osiągnąć dodatkiem specjalnej czarnej soli. Zawiera dużo siarczanów, dzięki czemu ma wyraźny posmak i zapach jajek.

 

A czym zastąpić pianę z białek?

 

Na to też jest sposób – aquafaba. Jest to woda, która pozostaje z gotowania nasion roślin strączkowych. Najczęściej wykorzystywana jest woda z ciecierzycy. Podczas ubijania zachowuje się tak jak białka jajek. Dlatego z powodzeniem może je zastąpić, a nawet stanowić podstawę roślinnej bezy.

Wypróbujcie nasz przepis na wegańskie bezy z aquafaby. Nie poczujecie różnicy 🙂

 

piana

 

Przepis na różowe, wegańskie bezy

 

1/2 szklanki wody z gotowania ciecierzycy (aquafaba)

1/2 szklanki + 2 łyżki ksylitolu w pudrze

1 średniej wielkości burak

Buraka zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć sok.  Potrzebne będą 3 łyżeczki. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski przełożyć aquafabę i ubijać za pomocą miksera, do osiągnięcia sztywnej piany. Następnie stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce. Do gotowej masy dodać sok z buraka i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 100 st C. Ubitą pianę przekładać łyżką na blachę formułując małe beziki. Piec około 75 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwiczki. Blachę zostawić jeszcze przez 45-60 minut w piekarniku

 

beza

 

Jeśli masz problem z zaplanowaniem swojej diety ze względu na nietolerancje pokarmowe lub inne ograniczenia, chętnie przygotujemy ją dla Ciebie. Uwzględnimy nie tylko stan zdrowia, ale również preferencje dotyczące produktów.

Zapraszamy! Personalna dieta – dopasowana do Ciebie