Zupa z dyni w 3 smakach – pyszne i sprawdzone przepisy
Zupa z dyni to zdecydowany hit ostatnich tygodni. Rozgrzewająca i aromatyczna zupa to świetny pomysł na kolację, szczególnie w chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Jest niskokaloryczna, a więc idealna dla osób na diecie odchudzającej i dbających o linię. Mogą ją również jeść osoby z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto.
Sezon na dynię ruszył pełną parą, więc korzystajmy ile się da. O tym, dlaczego warto wprowadzić dynię do swojej diety przeczytacie w naszym artykule: Dynia – pomarańczowe źródło witamin
A tymczasem mamy dla Was 3 przepisy na pyszne zupy z dyni z różnymi dodatkami: mlekiem kokosowym, batatami i pomarańczą. Wypróbujcie koniecznie. Smacznego!
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Składniki (6 porcji)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule
8 ząbków czosnku
850g dyni
szklanka mleka kokosowego
4 szklanki wody lub wywaru warzywnego
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki suszonego tymianku
2 liście laurowe
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól
chilli (do smaku)
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oliwie. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę dynię. Smażyć około 5 minut. Dodać wodę lub wywar, mleko oraz przyprawy. Gotować do miękkości dyni. Wyjąć liście laurowe i zmiksować.
Wartość energetyczna 1 porcji: 126 kcal
Krem z pieczonej dyni i batata
Składniki (4 porcje)
700g dyni
500g batatów
1 czerwona cebula
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
4 szklanki wywaru warzywnego
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Dynię i bataty obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć na blaszkę. Skropić oliwą i oprószyć cynamonem i gałką muszkatołową. Piec około 1 godzinę. W garnku zagotować wywar. Dodać upieczone warzywa. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Zmiksować. Doprawić.
Wartość energetyczna 1 porcji: 160 kcal
Zupa z dyni i pomarańczy
Składniki (6 porcji)
400g dyni
400g marchwi
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
4 szklanki wywaru warzywnego
skórka i sok z jednej pomarańczy
1 łyżeczka kuminu
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki kardamonu
garść posiekanej świeżej kolendry
sól, pieprz
6 łyżek pestek dyni
Cebulę i selera pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać oliwę i chwilę je podsmażyć. Dodać obraną i pokrojoną w niedużą kostkę dynię i marchewkę. Pomarańczę sparzyć, skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Do garnka dodać skórkę i sok z pomarańczy i resztę przypraw. Gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować. Do każdej porcji dodać łyżkę pestek dyni.
Wartość energetyczna 1 porcji: 128 kcal