Zupa z dyni w 3 smakach – pyszne i sprawdzone przepisy

Zupa z dyni to zdecydowany hit ostatnich tygodni. Rozgrzewająca i aromatyczna zupa to świetny pomysł na kolację, szczególnie w chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Jest niskokaloryczna, a więc idealna dla osób na diecie odchudzającej i dbających o linię. Mogą ją również jeść osoby z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto.

Sezon na dynię ruszył pełną parą, więc korzystajmy ile się da. O tym, dlaczego warto wprowadzić dynię do swojej diety przeczytacie w naszym artykule: Dynia – pomarańczowe źródło witamin

A tymczasem mamy dla Was 3 przepisy na pyszne zupy z dyni z różnymi dodatkami: mlekiem kokosowym, batatami i pomarańczą. Wypróbujcie koniecznie. Smacznego!

 

 

 

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

 

Składniki (6 porcji)

2 łyżki oliwy z oliwek

2 cebule

8 ząbków czosnku

850g dyni

szklanka mleka kokosowego

4 szklanki wody lub wywaru warzywnego

1 łyżeczka curry

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki suszonego tymianku

2 liście laurowe

½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

sól

chilli (do smaku)

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oliwie. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę dynię. Smażyć około 5 minut. Dodać wodę lub wywar, mleko oraz przyprawy. Gotować do miękkości dyni. Wyjąć liście laurowe i zmiksować.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 126 kcal

 

zupa z dyni

 

Krem z pieczonej dyni i batata

 

Składniki (4 porcje)

700g dyni

500g batatów

1 czerwona cebula

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka oliwy z oliwek

½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

4 szklanki wywaru warzywnego

sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Dynię i bataty obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć na blaszkę. Skropić oliwą i oprószyć cynamonem i gałką muszkatołową. Piec około 1 godzinę. W garnku zagotować wywar. Dodać upieczone warzywa. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Zmiksować. Doprawić.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 160 kcal

 

 

Zupa z dyni i pomarańczy

 

Składniki (6 porcji)

400g dyni

400g marchwi

1 cebula

3 łodygi selera naciowego

2 ząbki czosnku

4 szklanki wywaru warzywnego

skórka i sok z jednej pomarańczy

1 łyżeczka kuminu

2 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki kardamonu

garść posiekanej świeżej kolendry

sól, pieprz

6 łyżek pestek dyni

Cebulę i selera pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać oliwę i chwilę je podsmażyć. Dodać obraną i pokrojoną w niedużą kostkę dynię i marchewkę. Pomarańczę sparzyć, skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Do garnka dodać skórkę i sok z pomarańczy i resztę przypraw. Gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować.  Do każdej porcji dodać łyżkę pestek dyni.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 128 kcal

 

zupa z dyni